De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. is vrijdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Almelo acht hem schuldig aan het om het leven brengen van twee vrouwen met een mes en twee pogingen tot doodslag met een kruisboog. De rechtbank sprak over afschuwelijke gebeurtenissen die nauwelijks te bevatten zijn. Maar de rechtbank oordeelt dat de man ontoerekeningsvatbaar was en legde hem daarom geen gevangenisstraf op.
Tegen K. was vorige maand een celstraf van 22 jaar geëist en tbs met dwangverpleging. De rechtbank gaat uit van doodslag in plaats van moord. De man had volgens de rechtbank geen concreet plan om mensen van het leven te beroven en zat in een psychose, waardoor hij niet kon nadenken over de gevolgen.
Dat K. geen gevangenisstraf opgelegd kreeg, leidde tot extreme emoties bij nabestaanden. "Gek zijn jullie geworden", schreeuwden zij de rechtbank toe.
De 30-jarige K. stak op 17 september vorig jaar twee vrouwen neer in zijn flat. Daarna heeft hij vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige. Ook bedreigde hij een politieman van de Dienst Speciale Interventies, door zijn kruisboog op hem te richten voordat die hem uitschakelde met een schot in de borst.
De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. Het 70-jarige slachtoffer werd op haar bank neergestoken, ze had negen steekwonden. Haar 52-jarige nicht werd op meerdere plekken in de woning gestoken, gezien de bloedsporen. Ze is naar de slaapkamer gevlucht en uiteindelijk in de gang om het leven gebracht met zeventien messteken.
De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde.
De psycholoog en psychiater in het Pieter Baan Centrum, waar K. negen weken verbleef, hebben een psychotische stoornis vastgesteld en vonden dat K. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij verkeerde al langere tijd in een psychose en zijn stoornis was van doorslaggevende betekenis op zijn gedrag. De rechtbank nam de conclusies van de gedragsdeskundigen over.
Er is ook gekeken of zijn drugsgebruik de psychose heeft veroorzaakt, maar volgens de rechtbank was dat niet het geval, want ook in het Pieter Baan Centrum was de psychose aanwezig en had K. geen toegang tot drugs. "De psychose was zo ernstig en van zo'n langdurige aard, dat K. geen rationele afwegingen over zijn drugsgebruik kon maken."