Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.
Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zo'n dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. ,,Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug'', aldus Voermans.
De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule ,,in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.'' De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. ,,Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog'', aldus een gemeentewoordvoerder.
Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.