Amnesty wil duidelijkere regels politiecamera's bij protesten

16 okt , 00:05 Landelijk
anp161024001 1
ANP
AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties moet een verbod komen op gezichtsherkenningstechnologie om mensen te identificeren en duidelijkere regels voor politiecamera's. Die oproep doet Amnesty International omdat de surveillancemethoden van de politie vaak niet in overeenstemming zijn met mensenrechten. Dit concludeert de hulporganisatie op basis van onder meer observaties van demonstraties tussen 2022 en 2024 en interviews met politie en demonstranten.
Middelen als drones, surveillancewagens en bodycams komen eraan te pas om demonstranten in de gaten te houden. Het is voorafgaand aan een actie niet duidelijk welke middelen er worden ingezet en wat er met de beelden van demonstranten gebeurt. Volgens Amnesty schendt die inzet van digitale middelen het recht op privacy, kan het mensen afschrikken de straat op te gaan en brengt het een risico van discriminatie met zich mee.
Directeur van Amnesty in Nederland Dagmar Oudshoorn meldt dat de hulporganisatie zich al langer zorgen maakt over de "controlecultuur en het risicodenken van de overheid" bij protesten. "De regels over wat de politie wel en niet mag in Nederland zijn niet duidelijk genoeg. Hier kan misbruik van worden gemaakt en er ontstaat een risico op willekeur."
In de gesprekken die Amnesty voerde met actievoerders kwam naar voren dat ze bang zijn dat hun identiteit vastgelegd wordt in een databank en dat daar negatieve gevolgen aan kunnen kleven. "Het kan niet zo zijn dat er beelden worden opgeslagen in politiedatabanken en dan onduidelijk is wat er mee wordt gedaan. Daar kan misbruik van worden gemaakt en dat kan echt verregaande gevolgen hebben voor de persoonlijke levenssfeer van mensen", aldus Oudshoorn.