Amsterdam investeert in brug over IJ en openbaar vervoer

11 mei 2023, 9:51 Landelijk
amsterdam investeert in brug over ij en openbaar vervoer
ANP

Amsterdam investeert om de groei van de stad bij te houden. Het college steekt geld in beter openbaar vervoer en een brug over het IJ, maar ook in onderwijs, sport, kunst en cultuur en buurtvoorzieningen, zo staat in de Voorjaarsnota die donderdag is gepresenteerd. Toch wordt niet aan alle wensen van de stad voldaan.

Volgens wethouder Hester van Buren (Financiën) staat de Voorjaarsnota in het teken van verbinding. Om het openbaar vervoer op peil te houden in 2024, trekt de hoofdstad 7,5 miljoen euro uit. Ook reserveert de stad 300 miljoen euro voor het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en een extra metrohalte.

De stad heeft 100 miljoen euro over voor een fietsbrug over het IJ, aan de oostkant van de stad. Om de brug te realiseren is minstens 300 miljoen euro nodig. De Vervoerregio draagt 75 miljoen euro bij. De gemeente zegt met andere partners in gesprek te gaan om de rest van het bedrag te financieren.

Ook trekt de stad geld uit voor de zogeheten Smart Mobility Hub bij de Johan Cruijff Arena: een gebouw met parkeerplekken voor elektrische auto’s, deelscooters en fietsen en op het dak een sportpark. Het Flevoparkbad in Oost wordt uitgebreid, de Jaap Edenbaan krijgt een nieuwe ijshal en komt er een fonkelnieuwe bibliotheek in Zuidoost. Verder is er geld voor het Slavernijmuseum en het nieuwe theater de Meervaart in Nieuw-West.

Toch kan niet alles. Bepaalde investeringen zijn geannuleerd "omdat de financiële vooruitzichten zorgelijk zijn en de schuld niet te hoog mag oplopen". Zoals het bouwen van twee zwembaden, een bijdrage aan de uitbreiding van poppodium Paradiso en de bouw van het Bijlmerpark Theater.

Amsterdam verwacht een tekort in de begroting van 90 miljoen euro, doordat gemeenten fors minder geld krijgen van het Rijk. Dat zogeheten 'ravijn' wordt dieper, zo blijkt donderdag. Gemeenten houden door de maatregelen van het kabinet vanaf 2026 een structureel tekort van jaarlijks 3 miljard euro over. Hierdoor, en door stijgende rente en inflatie, loopt het structurele tekort op de gemeentelijke begroting verder op.

Het college maakt zich daar zorgen over. "Daarom gaan we een deel van de opbrengsten uit de erfpacht sparen en komt er een hogere toeristenbelasting", aldus Van Buren. Ook moeten er meer inkomsten komen uit parkeergelden en de onroerendezaakbelasting (ozb). De huidige schuld bedraagt 6,7 miljard euro, hetzelfde als eind 2022. De verwachting is dat de schuld nog maar beperkt zal stijgen en daarmee lager uitkomt dan begroot, aldus de gemeente.