Amsterdamse oppositie dreigt met motie van wantrouwen

02 jun 2020, 10:49 Landelijk
amsterdamse oppositie dreigt met motie van wantrouwen
ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam krijgt van een aantal partijen in de gemeenteraad veel kritiek te verduren vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam van maandag. De VVD in de hoofdstad heeft een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester zich moet verantwoorden over haar handelen. "Een motie van wantrouwen is onontkoombaar", zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot.

"Het is verbijsterend en totaal onacceptabel dat de actie op deze manier verlopen is", zegt Poot. "Ze had zich beter moeten voorbereiden. Dan had ze kunnen weten hoeveel mensen er op af kwamen. Dat ze niet heeft ingegrepen, dat heeft het vertrouwen in de burgemeester geschaad. Het is een grote klap in het gezicht van de horeca-ondernemers, mensen die hun ouders niet konden bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn."

CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen steunen het spoeddebat. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, zei maandagavond op Twitter al dat Halsema moet aftreden: "De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap. Daarom zal FVD een motie van wantrouwen indienen. Halsema moet aftreden!"

Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag op de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Erik Flentge, fractievoorzitter van coalitiepartij SP in Amsterdam, denkt dat sprake is van "een grote inschattingsfout". "De vraag is nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. Daar wil ik de burgemeester over bevragen in het debat. Ik denk dat ze naar Amsterdammers en andere Nederlanders veel uitleg verschuldigd is, ook naar de gemeenteraad. In het debat gaan we kijken wat onze conclusie is."

Fractievoorzitter van de Amsterdamse D66, de partij die eveneens in de coalitie zit, Reinier van Dantzig vindt dat wat maandag gebeurde "in coronatijd niet te verkroppen is". "We kunnen dit niet goed praten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen?", vraagt Van Dantzig zich af. "Ik ben trots dat er zo veel mensen zich uitspreken en verdrietig dat we als stad dit niet in goede banen hebben weten te leiden."