Amsterdamse oppositie legt Halsema vuur aan de schenen

10 jun 2020, 4:01 Landelijk
amsterdamse oppositie legt halsema vuur aan de schenen
ANP
Alle ogen zijn woensdagmiddag gericht op Femke Halsema. De Amsterdamse burgemeester moet zich tijdens een gemeenteraadsdebat verantwoorden voor haar optreden tijdens en na een grote demonstratie tegen racisme en politiegeweld, vorige week maandag op de Dam.
De betoging trok veel meer deelnemers dan verwacht. Er was gerekend op maximaal 300, maar het werden er zeker 5000 - zelfs het getal van 10.000 tot 14.000 is voorbijgekomen - en zij hielden zich ondanks het dragen van mondkapjes niet aan de coronaregel van 1,5 meter afstand. Halsema koos ervoor om niet in te grijpen, naar eigen zeggen vanwege het grote belang van het recht op demonstreren en ook omdat politie-ingrijpen de gemoederen wellicht zou hebben verhit. Ook zei ze dat ze was verrast door de mensenzee.
Naderhand kwam ze onder vuur te liggen. Critici vonden dat Halsema op zijn minst had moeten proberen de betoging vreedzaam uiteen te laten gaan. Ook werd haar verweten dat ze verantwoordelijkheid afschoof naar onjuiste politie-informatie en dat ze de volksgezondheid ondergeschikt had gemaakt aan het recht om te demonstreren. Anderen wezen er juist op dat de kans op verspreiding van corona klein was, omdat veel mensen mondkapjes droegen en de betoging in de buitenlucht was.
Halsema kwam verder in het nauw toen een WhatsApp-conversatie tussen haar en justitieminister Ferd Grapperhaus openbaar werd gemaakt. De burgemeester zei dat de beslissing niet in te grijpen was afgestemd met Grapperhaus, die eerst zei er begrip voor te hebben maar later ontkende dat hij er 'ruggespraak' met haar over had gehad.
Dinsdag kondigde de burgemeester aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de demonstratie.
De Amsterdamse oppositiepartijen VVD, Forum voor Democratie, CDA en Partij van de Ouderen willen Halsema stevig aan de tand voelen en hebben een hele reeks vragen voor haar opgesteld. Waarschijnlijk dienen ze een motie van wantrouwen in.