Amsterdamse oud-politiechef bestraft na fraude met tickets

13 apr 2021, 13:24 Landelijk
amsterdamse oud politiechef bestraft na fraude met tickets
ANP
De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 68-jarige oud-commissaris van politie Ad Smit een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd, na fraude met voetbal- en concertkaartjes. Volgens de rechtbank heeft Smit "misbruik gemaakt van zijn positie" en "het aanzien van de politie geschaad".
Smit deelde jarenlang door de politie gekochte kaartjes voor thuiswedstrijden van Ajax of concerten in onder meer de Ziggo Dome uit aan familieleden. Ook liet hij familie op kosten van de politie eten in een restaurant in de ArenA en in het restaurant van Hotel Okura.
Het Openbaar Ministerie noemde Smit "een ware ticketmachine" en becijferde het verduisterde bedrag op 50.000 euro. Het OM had negen maanden cel tegen Smit geëist. De rechtbank heeft hem alleen de kaarten voor familieleden aangerekend, niet de kaarten die hij uitdeelde aan collega's bij politie of justitie. De straf valt vooral lager uit dan geëist omdat de zaak ruim twee jaar langer heeft geduurd dan had gemoeten.
Volgens Smit was er niets ongewoons of stiekems aan het weggeven van overgebleven kaartjes. Ook mensen van politie en justitie hebben volgens hem van deze praktijk geprofiteerd. De rechter oordeelt dat de financiële registratie en controlesystemen bij de politie tekortschoten. Er waren te weinig regels en er was onvoldoende "kritische aandacht voor het gebruik van budgetten".
De rechtbank meent anderzijds dat Smit geen volledige opening van zaken heeft gegeven. De ex-commissaris had het zelf over "een enkele uitglijder" en heeft daarmee de zaken kleiner voorgesteld dan ze waren, vindt de rechter. "Daarmee miskent de verdachte de feiten", aldus de rechtbank, die "structureel ernstig" en "niet goed te praten" zijn.
Districtschef Smit was jarenlang een geziene leidinggevende figuur binnen de Amsterdamse politie. Hij werd in 2018 oneervol ontslagen, na 44 jaar politiedienst.
De ex-commissaris stond ook terecht voor het vervalsen van de handtekening van zijn ex-echtgenote op twee leenovereenkomsten. Ook dat acht de rechtbank bewezen.
De Nationale Politie heeft de 50.000 euro teruggevorderd, in het kader van de strafprocedure. De rechtbank kwam op een veel lager bedrag uit: Smit moet ruim 2000 euro terugbetalen. Het is volgens de rechtbank niet gebleken welke wedstrijden door familieleden zijn bezocht en welke diners zijn genoten. Er zijn te weinig aanknopingspunten om tot een schatting te komen, aldus de rechter.