Seniorenorganisaties vinden het verstandig dat de afspraken voor het inenten met het AstraZeneca-vaccin voorlopig zijn opgeschort. "Eerst moet alles rustig op een rijtje worden gezet en de meldingen goed worden onderzocht. Voor alles moeten we onrust voorkomen en als blijkt dat er wat mis is, dan heb je op tijd de boel stilgezet"', reageert de ANBO. Ook KBO-PCOB noemt het "verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen".
Het prikken met AstraZeneca is tijdelijk gestaakt omdat in Scandinavië enkele meldingen zijn gedaan van mensen die na toediening van het vaccin te maken kregen met een combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Aanvankelijk zag Nederland daarin geen reden tot zorg, omdat trombose heel veel voorkomt. De combinatie met het bloedplaatjestekort was aanleiding om toch nader onderzoek af te wachten. Daaruit moet blijken of er een verband is tussen de klachten en de vaccinatie.
"Natuurlijk willen de 60- tot 65-jarigen graag zo snel mogelijk gevaccineerd worden, maar de twee weken vertraging moeten we voor lief nemen", aldus ANBO. De belangenorganisatie roept zorgminister Hugo de Jonge op om te kijken of door een herverdeling van de vaccins de wachttijd zo kort mogelijk kan zijn.
"Heel veel 60-plussers zitten te springen om een vaccin en zouden dit middel krijgen. Hopelijk is snel een vervangend middel beschikbaar, of bewezen dat AstraZeneca veilig is", voegt directeur van KBO-PCOB Marcel Sturkenboom eraan toe. Ook thuiszorgmedewerkers, die veel bij kwetsbare ouderen over de vloer komen, zouden wat de organisatie betreft snel een ander vaccin moeten krijgen.
Ook Patiëntenfederatie Nederland spreekt van een verstandig besluit. "Eerst kijken wat er aan de hand is en of er iets aan de hand is. Als er twijfels zijn is het verstandig om tijdelijk te stoppen", aldus een woordvoerder. "Tegelijk hopen we dat er hierdoor geen opstoppingen in het vaccinatieprogramma komen, mensen zitten te wachten om ingeënt te worden", vervolgt hij. Of er veel verontruste telefoontjes bij de patiëntenorganisatie binnenkomen kon de woordvoerder nog niet zeggen.
Hartpatiënten Nederland noemt het "geruststellend" dat voorlopig niet meer geprikt wordt met het AstraZeneca-vaccin. "Er moet eerst duidelijkheid komen in verband met onvoorziene bijwerkingen", aldus de patiëntenorganisatie. Die deed donderdag al een dringend beroep op de minister en het RIVM om tijdelijk te stoppen met het vaccin. "Gelukkig wordt hier nu gehoor aan gegeven." De organisatie vindt dat het vaccin niet gebruikt moet worden voor kwetsbare groepen, zoals hartpatiënten en mensen met andere chronische ziekten. "Althans voor zolang het niet bewezen betrouwbaar is voor deze groepen."