ANWB helpt bijna helft meer campers met pech deze zomer

03 sep , 7:29 Landelijk
anp030924094 1
ANP
DEN HAAG (ANP) - De ANWB heeft een druk hoogseizoen achter de rug, meldt de verkeersdienst dinsdag. De ANWB Alarmcentrale heeft in vergelijking met vorig jaar 5 procent meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10 procent meer verzoeken voor personenhulp, zoals bij ziekte of familieomstandigheden. Wat volgens de ANWB vooral opvalt is de toename van campers met pech: de Alarmcentrale kreeg 46 procent meer hulpvragen van campereigenaren dan vorig jaar.
Die flinke toename onderstreept volgens de ANWB de populariteit van de camper. Vorige maand meldde brancheorganisatie Kampeer & Caravan Industrie (KCI) dat in juli ruim een kwart meer nieuwe campers en caravans zijn verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Nederland telt volgens KCI nu een recordaantal van 620.000 caravans en kampeerauto's.
Het aantal hulpvragen van Nederlanders op vakantie buiten Europa is met 16 procent gestegen. Onder andere uit Indonesië, Thailand en Egypte was er een "aanzienlijke toename" van het aantal persoonlijke hulpvragen. De landen van waaruit de meeste medische hulpvragen kwamen, waren Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië. De medische vragen gingen meestal over buikklachten, oorontsteking en koorts.
Frankrijk aan kop
De meeste meldingen van Nederlanders met auto-, camper- of caravanpech kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Italië. Vaak was er sprake van storingen en brandende controlelampjes, problemen bij het starten of een lekke band. De ANWB heeft ruim 6700 toeristen met pech op afstand telefonisch weer op weg geholpen. Verder hebben vierentwintig Nederlandse wegenwachten in Frankrijk, Italië en Spanje bijna 1550 auto's ter plekke gerepareerd. Voor vakantiegangers van wie de auto niet op de vakantiebestemming gerepareerd kon worden, heeft de ANWB meer dan 6000 vervangende auto's ingezet.
De extreme weersomstandigheden in het buitenland, zoals bosbranden, noodweer en zeer hoge temperaturen, hebben volgens de ANWB "slechts tot een beperkt aantal extra hulpvragen geleid".