De Tweede Kamer gaat oud-verkenners Annemarie Jorritsma, Kajsa Ollongren en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bevragen over wat zij in maart 2021 precies hebben besproken over Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze organiseert daarvoor een hoorzitting, waarbij Kamerleden het drietal gerichte vragen kan stellen. Een interne commissie van de Kamer heeft dat besloten.
Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas om een mini-enquête te houden, waarbij de drie onder ede kunnen worden gehoord, kreeg te weinig steun. De voorbereidingen hiervoor kunnen lang duren en dit instrument moet bovendien officieel instemming hebben van een Kamermeerderheid. Toch wordt deze optie open gehouden als de partijen vinden dat de hoorzitting, die snel moet worden gehouden, te weinig informatie oplevert.
De formatie van 2021 duurde historisch lang, en werd vooral bekend vanwege de mislukte verkenning, geleid door VVD'er Jorritsma en huidig defensieminister Ollongren (D66). Van laatstgenoemde werd destijds een foto gemaakt waarop aantekeningen zichtbaar waren. Te lezen was: "positie Omtzigt - functie elders". Dat leidde tot een vertrouwenscrisis op het Binnenhof. In een lang debat op 1 april ging alleen VVD-leider Mark Rutte door het stof omdat hij over Omtzigt had gesproken. Jorritsma en Ollongren hebben in datzelfde debat niet gezegd dat Omtzigt in hun gesprek met Arib ter sprake is gekomen.
Eerder woensdag bevestigde Arib in een brief wat Nieuwsuur eerder al meldde: dat Jorritsma inderdaad zich al vlak na de verkiezingen in 2021 uitsprak over de rol van toen nog CDA-Kamerlid Omtzigt. "De verkenners uitten hun zorgen over de positie van CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra en het CDA. Zij vreesden dat de heer Omtzigt, die op nummer 2 van de CDA-lijst stond, meer stemmen zou halen dan de heer Hoekstra", schrijft Arib. Dat zou tot problemen kunnen leiden voor het nieuw te vormen kabinet, vreesde Jorritsma. Ze sprak van een "risico".
De commissie wil ook de verslagen zien die zijn gemaakt van vertrouwelijke gesprekken die onderzoekers hebben gevoerd met hoofdrolspelers in de formatie. Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zijn die transcripties gemaakt als service voor de onderzoekers. De verslagen zijn na oplevering door de Kamer vernietigd zoals vooraf was afgesproken met de onderzoekers. Zij beschikken zelf nog wel over de verslagen. Bergkamp gaat aan de onderzoekers vragen of de Kamer die alsnog mag inzien.