De treinen van Arriva rijden woensdag niet in Limburg als gevolg van de staking in het streekvervoer, laat een woordvoerder van het vervoersbedrijf weten. In het noorden en oosten van het land rijden de treinen van Arriva wel. Medewerkers in het streekvervoer leggen woensdag opnieuw het werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.
Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) rijdt in de stad Utrecht zo'n 70 procent van de bussen. "Van het streekvervoer rondom Utrecht, Almere en Lelystad rijdt de helft. Ook in Friesland rijdt zo’n 50 procent van de bussen, net als in het westen. In het gebied Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt meer dan 70 procent van de bussen. Net als bij eerdere stakingen rijdt in Brabant en Limburg tussen de 15 en de 30 procent."
Rondom Schiphol zou de overlast beperkt zijn, hier rijdt volgens VWOV tot 70 procent van de bussen. Daarentegen rijdt in de Zaanstreek nauwelijks een bus.
Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs, die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis, te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.
Eerder deze maand staakte het streekvervoer ook al. Onduidelijk was hoeveel overlast deze staking nou precies opleverde: daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen.