Artsen zien nieuwe 'vaccinatiekloof' ontstaan in kwetsbare wijken

11 jan 2022, 10:02 Landelijk
artsen zien nieuwe vaccinatiekloof ontstaan in kwetsbare wijken
ANP
Inwoners van kwetsbare wijken halen veel minder vaak een boosterprik, signaleren internist Robin Peeters van het Erasmus MC en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Ze pleiten ervoor om zo snel mogelijk weer kleinschalige inlooplocaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. "We willen de grootschalige locaties zeker niet opheffen, maar ik denk wel dat we op het punt zijn gekomen om een deel van het personeel te verplaatsen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in. En niet pas over een paar weken", zegt Peeters.
Net zoals bij de eerste coronavaccinaties zien Sana en Peeters in hun stad een "vaccinatiekloof" ontstaan. "We zien dat in welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster heeft gehaald. In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent."
Sana en Peeters gingen eerder met collega's de wijk in om mensen op markten en andere openbare plekken voorlichting te geven over coronavaccins. Zo wisten ze heel wat twijfelaars over te halen. Wie na te zijn bijgepraat door de medici besloot zich te laten prikken, kon direct terecht bij kleinschalige locaties die de GGD daartoe had ingericht. De medici willen dat succes graag herhalen.
Peeters, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Internisten Vereniging, zegt goede contacten te hebben met de GGD. Die zet voor de boostercampagne tot nu toe vooral in op grootschalige locaties, waar zoveel mogelijk mensen in korte tijd geprikt kunnen worden. Het tempo is de afgelopen weken fors verhoogd na een aanvankelijk trage start, waar veel kritiek op was. Tegelijkertijd wordt echter duidelijk dat de capaciteit niet overal ten volle wordt benut. Volgens Peeters en Sana is het daarom verstandig om ook weer kleinere inlooplocaties in kwetsbare wijken te openen.
"Juist in deze wijken wonen veel mensen met een kwetsbare gezondheid, die een verhoogd risico hebben om door Covid-19 ernstig ziek te worden en daaraan te overlijden", waarschuwen de huisarts en de internist. Ze benadrukken dat de informatievoorziening zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. "We moeten voorkomen dat opnieuw een informatiekloof zal leiden tot een vaccinatiekloof, waardoor de gezondheidskloof tussen verschillende wijken alleen maar verder wordt vergroot."