Ongeveer negenhonderd mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. Dat zijn er iets minder dan in de afgelopen weken, maar de instroom ligt nog altijd hoger dan in de vorige jaren. In dezelfde week in 2023 waren er zevenhonderd aanvragen, in 2022 zeshonderd en in 2021 vierhonderd.
Bij de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen. Het gaat om afgeronde cijfers, dus de werkelijke aantallen kunnen iets afwijken.
Voor de zestiende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week een jaar eerder. In die zestien weken kwamen meer dan 19.000 asielzoekers naar Nederland, tegen minder dan 15.000 in diezelfde weken een jaar eerder.
Het is al lang heel erg druk in de asielzoekerscentra. Dat komt niet alleen door de relatief hoge instroom, maar ook door een tekort aan opvangplekken. Bovendien kunnen statushouders, die als vluchteling zijn erkend en in Nederland mogen blijven, de asielzoekerscentra niet verlaten omdat er geen woningen voor hen zijn door woningnood.
Vooral het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar alle nieuwe asielzoekers zich moeten registreren, vangt al tijden veel meer mensen op dan de 2000 die waren afgesproken met het Rijk. De Groningse gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wil dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum wordt teruggebracht tot de afgesproken 2000. De gemeente heeft daarom een kort geding aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De rechtbank in Groningen doet dinsdag uitspraak.
Op dezelfde dag stemt de Eerste Kamer over de spreidingswet. Die is bedoeld om asielzoekers te verdelen over het land, desnoods door gemeenten te dwingen tot opvang. De VVD heeft aangekondigd voor de wet te stemmen, en daarmee zou die aangenomen worden.