Asielzoekers in crisisnoodopvang in Purmerend in hongerstaking

11 apr 2023, 16:37 Landelijk
asielzoekers in crisisnoodopvang in purmerend in hongerstaking
ANP

Twintig asielzoekers die in een crisisnoodopvang verblijven in Purmerend zijn maandagavond in hongerstaking gegaan. Dat meldt de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De asielzoekers willen met de hongerstaking aandacht vragen voor de langdurende procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In de opvang op het bedrijventerrein Baanstee-Noord verblijven 450 mensen. Sommige van hen verblijven al negen of tien maanden op de locatie, zonder dat hun asielprocedure is begonnen. De afgelopen weken demonstreerde een deel van de bewoners meerdere keren om aandacht te vragen voor hun situatie en dreigden ze met een hongerstaking.

De twintig bewoners die in hongerstaking zijn gegaan weigeren te eten, maar drinken nog wel. "We houden de komende dagen goed in de gaten of ze zorg nodig hebben", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "De medewerkers in de opvang zijn voortdurend met de bewoners in gesprek. Er wordt geluisterd naar de vragen en zorgen."

Verder bereidt de veiligheidsregio zich voor op verschillende situaties. "Zodat we passende maatregelen kunnen nemen op de benodigde momenten." Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de IND zijn op de hoogte van de protesten van de bewoners. Het COA organiseert de (medische) zorg op de locatie.

VluchtelingenWerk Nederland merkt dat op meer noodopvanglocaties de onrust toeneemt. "Mensen raken ontmoedigd en gefrustreerd door het lange wachten, bijvoorbeeld op een bsn-nummer en op de start of verdere stappen in hun asielprocedure. Veel mensen wachten al langer dan zes maanden, soms wel een jaar."

Daarnaast zijn de ruimtes in de noodopvang niet geschikt voor een langdurig verblijf. "Het gaat vaak om grote tenten of hallen. Er is veel lawaai, want er zijn geen wanden of plafonds. Ook is er een gebrek aan privacy, soms is er geen daglicht, en vaak geen mogelijkheid om eigen eten te koken." Volgens VluchtelingenWerk zitten op dit moment meer dan 20.000 asielzoekers in dit soort type locaties. "Het is daarom nu zaak en belangrijk dat er zo snel mogelijk structurele opvangplekken van betere kwaliteit komen en dat de IND zorgt voor meer en snellere duidelijkheid over de asielprocedure."