Asielzoekers komende weken weer naar sport- en evenementenhallen

20 dec 2023, 14:07 Landelijk
asielzoekers komende weken weer naar sport en evenementenhallen
ANP

De komende weken worden nieuwe asielzoekers weer opgevangen in sport- en evenementenhallen. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei in de Tweede Kamer dat we "het niet redden met woon- of logeerachtige accommodaties. Dat is de realiteit nu". Er is volgens hem snel meer nodig om te zorgen dat mensen met Kerstmis niet buiten moeten slapen. De bewindsman "snapt er helemaal niks van" dat er gemeenten en burgemeesters zijn die desondanks blijven weigeren mensen op te vangen.

In zijn ogen helpt de verkiezingsuitslag van 22 november niet om meer en ook structurele asielopvang te regelen. "Mensen en bestuurders verwachten nu dat er heel snel een aantal stappen wordt gezet om de instroom te beperken." Ook in de Tweede Kamer leggen vooral rechtse partijen steeds de nadruk op hun wens voor een lagere instroom, maar dat is volgens Van der Burg geen oplossing voor de huidige situatie die echt "niet goed is".

Zo zitten er veel meer mensen in het aanmeldcentrum Ter Apel dan de 2000 die was afgesproken. Dat leidt ertoe dat mensen nachtenlang op een stoel moeten slapen, zei de bewindsman. Vooral gemeenten in Groningen springen bij om Westerwolde, waar Ter Apel ligt, te helpen. Het gaat langzaam, maar ook enkele andere gemeenten hebben zich nu gemeld "om iets te doen aan opvang", zoals Gemert, Amstelveen, Dalfsen, Geertruidenberg en Raamsdonkveer.

Er zijn al hallen in gebruik voor de eerste opvang, in Leeuwarden en in Goes. In Assen is daartoe de Expohal ingericht, die drie maanden langer open blijft. Naast deze crisisnoodopvang zitten er volgens het COA 20.000 tot 26.000 mensen in noodvoorzieningen zoals hotels en schepen.

Obstakel is en blijft dat ongeveer 16.000 statushouders nog steeds niet vanuit een asielzoekerscentrum doorstromen naar woningen. Daarnaast lukt het niet om meer structurele asielopvanglocaties te realiseren. Er zijn nu 36.000 reguliere opvangplekken, slechts 1000 meer dan in juli, terwijl 41.000 plekken nodig zijn en waarvoor ook geld is, aldus Van der Burg. Om sneller ruimte in asielcentra te maken, worden ook mensen alvast overgeplaatst naar hotels in of nabij de gemeente als daar een woning voor hen in het verschiet ligt.

De spreidingswet gaat over de reguliere asielopvang en moet leiden tot een eerlijker verdeling over gemeenten. De Tweede Kamer stemde al in met de wet, maar een meerderheid in de nieuwe Kamer van PVV, VVD, NSC, BBB, JA21 en FVD wil alsnog van de wet af. De partijen willen dat de behandeling wordt uitgesteld maar de Eerste Kamer weigert dat. De senaat is verdeeld over de wet. Van der Burg zegt de senaat er in januari van te willen overtuigen om voor de wet te stemmen.