Aydin C. is niet in plan in Canada in ruil voor een lagere straf schuld te bekennen als hij daar wordt berecht voor de afpersing van Amanda Todd, het 15-jarige meisje dat in 2012 na jaren van digitale stalking zelfmoord pleegde. Dat stelde zijn advocaat Robert Malewicz voor het gerechtshof in Amsterdam.
Malewicz en zijn collega Chana Grijsen voeren daar vrijdag de verdediging van de veroordeelde webcamafperser. Dat gebeurt in het bijzijn van de 40-jarige C., tegen wie het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in hoger beroep wegens de afpersing en oplichting van 34 jonge meisjes en vijf mannen net als vorig jaar bij de rechtbank bijna elf jaar cel eiste, de straf die hij in eerste aanleg uiteindelijk ook kreeg.
In de zaak-Todd wordt C., die alles ontkent, later apart in Canada berecht. Volgens Malewicz is zijn cliënt ,,vastberaden” zich ook daar tegen de beschuldigingen te verweren en geen zogenoemd 'plea agreement’ te sluiten. ,Het standpunt dat hij onschuldig is, gaat hij ook daar naar voren brengen”, aldus de strafpleiter. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak in Canada gaat lopen.
De verdediging van C. vroeg het hof C. alsnog toegang te geven tot al het digitale onderzoeksmateriaal in zijn zaak. ,,Alleen dan kan hij zijn verdediging goed en effectief voeren”, aldus Malewicz. Omdat het OM niet alle onderzoeksgegevens heeft ingebracht is volgens hem niet ,,wettig en overtuigend” te concluderen dat zijn cliënt het toetsenbord bediende bij de reeks afpersingen. Het hof heeft tot nu toe op verzoek van het OM steeds geweigerd die toegang te verlenen.
Ook vroegen de raadslieden van C. het hof een door de politie ingezette 'keylogger' - speciale software die toetsaanslagen en muisklikken vastlegt en schermafbeeldingen maakt - als bewijs uit te sluiten. Volgens Grijsen is het middel tegen de regels in gebruikt en onbetrouwbaar gebleken. De verdediging verweet de opsporingsdiensten en het OM verder door C. aangedragen ,,alternatieve scenario's" niet serieus te hebben genomen.
De advocaten voeren vrijdag tot in de middag het woord. Het hof wil 14 december uitspraak doen.