Friese Staten stemmen voor versturen plan na krijgen meer info

31 mei 2023, 12:29 Landelijk
bbb wil meer onderzoek voordat pplg in friesland wordt ingediend
ANP
Een motie van de BBB om het Provinciaal Programma Landelijk Gebied pas te versturen nadat er meer informatie binnen is gekomen, is nipt aangenomen in de Friese Staten. Dit betekent dat eerst de Natuurdoelanalyses (NDA's) binnen moeten zijn. Of het vertraging oplevert voor het plan dat op 1 juli ingediend moet worden, is niet bekend. Volgens de gedeputeerde Douwe Hoogland zijn die analyses voor 1 juli inzichtelijk voor de Statenleden.
Fractievoorzitter van de BBB Abel Kooistra zei dat hij meer informatie wilde over de NDA's en de impact van het programma op boeren. Het programma heet in Friesland FPLG en werd woensdag besproken in de Provinciale Staten van Friesland. Het plan is opgesteld door de huidige demissionaire Gedeputeerde Staten.
In zijn betoog zei Kooistra dat het plan mogelijk een maand later moet worden ingediend, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan. "Wij willen niet dat we op basis van oude gegevens een plan indienen, we willen een goed beeld van de staat van de natuur en hoe die is veranderd. Nu zijn er nog kennisleemtes in de analyses."
De BBB wil ook dat er meer geld komt voor innovatie. In het Friese plan is daar 50 miljoen euro voor uitgetrokken. Fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP (Fryske Nasjonale Partij) wees Kooistra erop dat er landelijk nog 1,24 miljard euro beschikbaar voor is gesteld.
Toen Knol even later zelf aan het woord kwam, diende hij een 'motie van irritatie' in tegen de "politiek in Den Haag". Die werd met een ruime meerderheid aangenomen. Knol vindt dat er te weinig informatie komt vanuit Den Haag over wat er van de provincies wordt verwacht. "Geef ons meer duidelijkheid en geef ons de middelen om het stikstofprobleem aan te pakken." Knol vindt dat politici in Den Haag vooral handelen om er zelf beter van te worden. "Het ontkennen van feiten en het misbruiken van onrust voor politiek gewin zal vast een functie hebben, maar onze 'mienskip' (gemeenschap) heeft daar niets aan."