Bedreigde schrijfster boos op DENK om advertentie op Turkse site

10 mrt 2021, 17:42 Landelijk
bedreigde schrijfster boos op denk om advertentie op turkse site
Een online-advertentie van DENK, waarin de partij stelt vijanden van de islam aan te pakken, is boven een artikel geplaatst waarin de bedreigde Amsterdamse schrijfster Lale Gül voor vijand van de islam wordt uitgemaakt. Gül reageert op Twitter verbolgen dat de advertentie, met daarin de foto van Kamerlid Tunahan Kuzu, boven het artikel van de Turkse onlinekrant Son Haber staat.
Dat Turkse media haar tot vijand van de islam bestempelen, is volgens Gül niks nieuws. Maar zij roept DENK op daar afstand van te nemen. "Dus je mening geven en daar een boek over schrijven is vijandschap?", vraagt zij zich daarbij hardop af.
In haar onlangs verschenen debuutroman 'Ik ga leven' is de 23-jarige Gül kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Wegens dat boek en optredens daarover in talkshows is de jonge schrijfster doelwit geworden van intimidaties en doodsbedreigingen via social media.
Naar aanleiding van vragen vanuit de Amsterdamse gemeenteraad liet burgemeester Femke Halsema al weten dat de politie scherp het oog houdt op de veiligheid van de bedreigde auteur. "Als er aanleiding voor is, zullen maatregelen worden getroffen", aldus Halsema. Zij heeft daar ook zelf contact over gehad met Gül.
Kuzu stuurde woensdag op Twitter een bericht aan Gül, waarin hij schrijft dat in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven. Hij zegt dat de advertentie ook in Nederland bij uiteenlopende nieuwsberichten verschijnt. "Dus wees gerust, niets persoonlijks."
Een woordvoerder van DENK zegt ook dat de partij "absoluut niets" te maken heeft met de advertentie boven het artikel. Volgens hem bepaalt een algoritme waar advertenties terechtkomen. De partij gaat kijken of de advertentie boven het artikel kan worden weggehaald.
De partij raakte vaker in opspraak voor het in Turkije zwartmaken van Nederlanders met een Turkse achtergrond. Zo noemde Kuzu vijf Kamerleden "verraders" in 2018 omdat zij voor de erkenning van de Armeense genocide stemden. Dat ligt in Turkije erg gevoelig. De Kamerleden werden vervolgens bedreigd via sociale media.