Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt dat het vertrek van de voltallige ambtelijke top van de Tweede Kamer laat zien dat het belangrijk is dat een onderzoek naar sociale veiligheid onder haar voorganger Khadija Arib doorgaat. "Ik denk dat we serieus moeten nemen dat deze mensen zich niet veilig hebben gevoeld", zegt zij.
Bergkamp, die niet van plan is zelf ook op te stappen, had het onderzoek naar Arib graag buiten de politiek willen houden. Ze had de ambtenaren willen beschermen tegen "het politieke en mediaklimaat dat is ontstaan", aldus Bergkamp. "Dat is ons niet gelukt. Er is gelekt, er is gekonkel geweest. Er zijn hele nare berichten geweest."
Zij en het presidium willen nu dat de Kamer zich uitspreekt voor het doorgaan van het onderzoek. Sommige fracties hebben de afgelopen week juist gevraagd het onderzoek te stoppen. Bergkamp zegt dat geen optie te vinden en juist daarom ook zelf aan te blijven. "Ik ben een gekozen voorzitter en ik ga ervoor om het onderzoek in veilig vaarwater te brengen."
De Kamer heeft al een onderzoeksbureau in de arm genomen dat het onderzoek moet gaan verrichten, en er waren afspraken over de hoge ambtenaar met wie die onderzoekers contact moesten onderhouden. Die ambtenaar is nu opgestapt en een deel van de Kamer twijfelt of het onderzoek wel objectief kan zijn.
Of de onderzoeksopzet gewijzigd wordt, wil Bergkamp nu nog niet zeggen. "Ik wil de Kamer daar maandag over informeren." Toch lijkt ze niet bereid te zijn om te accepteren dat het onderzoek gestaakt wordt, vooral vanuit een verantwoordelijkheid als werkgever van de ambtenaren. "Als dit bij een hockeyclub was gebeurd, dan doe je daar ook onderzoek naar. Wij zijn de Tweede Kamer. Waarom zouden wij dat onderzoek dan niet doen?" Ze zegt dat het besluit om het onderzoek "against all odds" in te stellen, getuigde van lef.
De opgestapte griffier uitte in haar afscheidsbrief kritiek op politici die de rel rond het onderzoek naar Arib zouden hebben "ingegeven en gestuurd". Ook zegt ze dat "een deel van de media en een aantal wetenschappers lijken te zijn betrokken". De politieke leiding (Bergkamp dus) zou daar "te weinig" tegen gedaan hebben. "De brief is denk ik een signaal voor heel veel mensen, en daar ben ik er ook een van", aldus Bergkamp.