Bergkamp 'betreurt' voorval met Baudet, wil verder niet reageren

22 sep 2022, 15:09 Landelijk
bergkamp betreurt voorval met baudet wil verder niet reageren
ANP
Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp "betreurt" dat de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, ook wel beschouwd als het belangrijkste debat van het jaar, chaotisch verliep na de inbreng van FVD-leider Thierry Baudet. Over haar eigen rol zegt ze: "voorzitten is geen exacte wetenschap". Verdere vragen van journalisten wilde ze niet beantwoorden
Baudet zei dat financiënminister Sigrid Kaag studeerde aan een Britse universiteit waar volgens hem vooral spionnen werden gerekruteerd. Vervolgens verliet het kabinet uit protest de vergaderzaal. Nadat Baudet had geweigerd zijn inbreng terug te nemen, ontnam Bergkamp hem het woord.
Volgens de voorzitter had de Tweede Kamer tot dan toe een "mooi inhoudelijk debat", maar ze wil de vergadering "verder niet recenseren". Bergkamp zegt dat het kabinet "te gast" is tijdens debatten en ook iets verwacht van de Tweede Kamer. Dat liep volgens haar "niet synchroon".
CDA-Kamerlid Anne Kuik vindt dat Bergkamp eerder had moeten ingrijpen, zei ze donderdag in Goedemorgen Nederland. Het Kamerlid snapt dat het lastig is, maar "zeker als het gaat om complotten" en/of het met woorden suggereren van zaken waardoor mensen worden geïntimeerd, is dat schadelijk voor het vrije debat, zei Kuik. "Dan moeten we gewoon grenzen trekken." De vergadering schorsen en iemand het woord ontnemen is in een dergelijke situatie het enige juiste besluit, vindt Kuik.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zei eerder donderdag dat de gehele Tweede Kamer al veel eerder een streep had moeten trekken bij uitlatingen van Baudet. Het irriteert hem dat "die complotwaanzin keer op keer achter het spreekgestoelte de ruimte krijgt. Die leidt regelrecht tot bedreigingen op sociale media en aan de deur."
Al langer is er kritiek op Kamervoorzitter Bergkamp. Ze grijpt vaak veel te laat in, zo luidt de veelgehoorde kritiek van Kamerleden. Hoewel ze regelmatig oproept tot korte interrupties, trekken Kamerleden, maar ook kabinetsleden, zich daar doorgaans weinig van aan.