Bergkamp hoopt op snelle actie 'giftig' Twitter tegen dreigtweets

31 mei 2023, 10:35 Landelijk
bergkamp vraagt actie twitter tegen dreigtweets aan kamerleden
ANP

Twitter moet "directe actie" en "serieuze stappen" nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Dat is niet een "symbolische actie", benadrukt de Kamervoorzitter: ze hoopt dat Twitter daadwerkelijk in actie komt.

"Je ziet dat Twitter de afgelopen paar jaar gewoon giftiger is geworden", zegt Bergkamp. "Tot de situatie nu, waarvan het Openbaar Ministerie ook zegt: we zien een toename van het aantal bedreigingen via sociale media. Dat moeten we niet gewoon gaan vinden."

In haar brief schrijft Bergkamp dat er filmpjes en foto's met (doods-)bedreigingen worden gedeeld op het sociale medium, "en oproepen tot geweld en zelfs moord". Deze beelden zijn "waarschijnlijk strafbaar" volgens Nederlandse wetten. Ze uit dan ook haar grote zorgen over deze tweets richting Tweede Kamerleden. Ze wijst Twitter op zijn verantwoordelijkheid om voor veiligheid op het platform te zorgen.

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders deelde de afgelopen tijd tweets met bedreigingen aan zijn adres, soms met zeer gewelddadige beelden. Sowieso spreken meer politici van links tot rechts steeds vaker van (online-) bedreigingen. Het klimaat op Twitter leidde er recent ook toe dat enkele politici aankondigden te stoppen met het sociale netwerk.

Twitter zelf was niet bereikbaar voor een toelichting. Sinds de overname door Elon Musk zijn de woordvoerders wegbezuinigd. Mails met vragen worden automatisch beantwoord met een drol-emoji. Die kwam ook nu binnen.

Bij een reeks rechtszaken die vorige week achterelkaar werden behandeld, gaf zowel het OM als de politierechter een heldere boodschap af aan mensen die Kamerleden en ministers online hadden bedreigd: dat is ontoelaatbaar en wordt bestraft. Politici moeten "onder alle omstandigheden in veiligheid en in vrijheid" hun werk kunnen doen, betoogde de officier van justitie. De politierechter sloot zich daarbij aan. In de betreffende rechtszaken werden hogere straffen opgelegd dan bij bedreigingen van mensen die niet voor de publieke zaak werken

Vorig jaar meldden Kamerleden en bewindspersonen 1125 keer bedreiging en opruiing, bijna twee keer zo vaak als het jaar daarvoor, maakte het OM vorige week bekend.