Het Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst FIOD hebben de afgelopen maanden beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in een witwasonderzoek. De diensten hebben van tientallen verdachten de wallets, digitale portemonnees, van onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.
Omdat bezit en gebruik van het digitale geld anoniem kan, is van niet alle verdachten de identiteit bekend. Ze komen zowel uit Nederland als het buitenland. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Aan buitenlandse autoriteiten wordt gevraagd de verdachten, zodra zij in beeld zijn, over te dragen aan Nederland.
Het onderzoek en de aanhoudingen zijn in samenwerking met de verschillende crypto-exchanges in binnen- en buitenland verricht. Daartoe zijn de diensten volgens de Nederlandse wet verplicht.
Vanwege het anonieme karakter van cryptovaluta worden die veel gebruikt als betaalmiddel voor verschillende soorten criminaliteit. Een woordvoerster van het OM wilde vanwege het lopende onderzoek niet specificeren waarvoor de verdachten het geld gebruikten. Als voorbeeld noemt het OM dat het digitale geld wordt gebruikt voor onder meer drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking. De waarde van de wallets waarop beslag is gelegd belandt uiteindelijk in de staatskas.
Nog niet eerder werd er beslag gelegd op zo'n groot bedrag. Vorig jaar werd er in totaal voor 8 miljoen euro aan crypto's ingenomen, in 2019 kwam het totaal nog op 1 miljoen euro. In 2013 werden er voor het eerst in Nederland cryptovaluta in beslag genomen. Sindsdien is het onderzoek ernaar steeds beter geworden, stelt het OM. Via de sporen die criminelen achterlaten kan bewijs worden verzameld, de identiteit van verdachten worden achterhaald en het vermogen afgepakt worden.