Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft het besluit over twee Nederlandse nominaties voor de werelderfgoedlijst verschoven naar maandag. De vergadering was uitgelopen, waardoor deze nominaties die voor zondag op de agenda stonden niet meer aan bod kwamen, zegt Boris van der Ham van Stichting Werelderfgoed Nederland.
Nu wordt waarschijnlijk maandag duidelijk of deze nominaties, de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe en de Hollandse Waterlinies, de werelderfgoedstatus krijgen. Nederland heeft in totaal drie nominaties voor de werelderfgoedlijst. De derde nominatie betreft de Romeinse Limes. Hierover wordt dinsdag besloten.
De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel was om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel komen in aanmerking om werelderfgoed te worden.
De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, dat Nederland moest beschermen tegen vijanden. Als het nodig was konden via de linies hele stukken land onder water worden gezet. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed.
De Romeinse Limes (Latijn voor grens) in Duitsland en Nederland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Op tal van plekken zijn nog resten van de Limes te zien, onder meer bij Nijmegen waar een groot Romeins fort met een stad was. De Limes in Nederland en Duitsland maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Delen van die grenzen staan al op de werelderfgoedlijst.