Met de aanhouding van twaalf mensen, maandag op verschillende plaatsen in het land, denkt de politie de daders van de aanslag op het kantoor van De Telegraaf in Amsterdam te hebben. Onder de arrestanten is volgens de politie vermoedelijk ook de bestuurder van het bestelbusje waarmee de aanslag juni vorig jaar werd gepleegd.
De verdachten, tussen de 20 en 27 jaar, zouden de aanslag hebben voorbereid en uitgevoerd. De helft van hen verleende vooral hand- en spandiensten, denkt de politie. Die verdenkt ze bovendien van het stelen of helen van (snelle) auto’s voor het plegen van ernstige misdrijven. Alle verdachten zitten vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Op 26 juni reed de bestelauto door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg. Daarna stak de bestuurder jerrycans met benzine in brand. Politie en justitie vermoeden dat de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) achter de aanslag zit. Hij staat op de internationale opsporingslijst van de politie als verdachte van een serie onderwereldmoorden. Voor de tip die leidt tot zijn aanhouding is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.
Op diverse locaties deden politie en speciale arrestatieteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) maandag invallen. In woningen, garageboxen en loodsen in Den Haag, Utrecht, Zaandam, Zwanenburg, Houten, Diemen, Lijnden, Nieuwegein en Amstelveen werden onder meer een auto, gestolen scooters, motoren, gps-trackers en contant geld in beslag genomen.
,,We zijn vroeg begonnen. We wilden de verdachten vanmorgen op een veilige manier aanhouden en er moest veel gebeuren", zegt de chef van de recherche. Over De Telegraaf als doelwit, zegt hij: ,,Als media schrijven over iets dat de verdachten kennelijk niet welgevallig is, en als daar dan dit soort reacties op komen, dan raakt dat de fundamenten van onze samenleving. Dat kan en mag niet en we accepteren dat dus niet''.