Bezoekers van Artis kunnen sinds deze week in de dierentuin uitrusten op een bankje van olifantenpoep. Het duurzame bankje staat tegenover het verblijf van de "producenten": de Aziatische olifanten. Als blijkt dat de grondstof kwalitatief goed blijft gaat Artis alle parkbankjes op den duur vervangen door exemplaren van olifantenpoep, laat de Amsterdamse dierentuin weten.
De olifanten zorgen voor het grootste volume aan organisch afval in de dierentuin. Dagelijks scheppen de dierenverzorgers ongeveer 300 kilo mest uit het olifantenverblijf. Olifanten eten planten en daarvan poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. Voor Artis was dat reden om te kijken of er niet meer gedaan kon worden met de poep vol voedingsstoffen.
Studenten van het Amsterdamse wetenschappelijke AMS Institute hebben vier maanden geëxperimenteerd met nieuwe producten, gemaakt van olifantenpoep. Het bankje is ontstaan door de mest te drogen en te persen in een hittepers. Door 65 procent poep te mengen met 35 procent gerecycled plastic bleek het mogelijk een meubelstuk te maken. Het poepbankje is donkerbruin van kleur. In de onderdelen is de grove structuur van de poep terug te zien, aldus Artis.
Duurzaam dienstenbedrijf Circulus, dat in diverse gemeenten de openbare ruimte beheert, zorgt ervoor dat het bankje in goede staat blijft. Als het bankje bezwijkt zorgt Circulus ook voor hergebruik van het materiaal. Artis levert al enkele jaren ook olifantenpoep voor de productie van bokashi, een bodemverbeteraar van Japanse oorsprong.