Bijna alle geëvacueerde Zuid-Limburgers weer naar huis

16 jul 2021, 11:29 Landelijk
bijna alle geevacueerde zuid limburgers weer naar huis
ANP
Alle mensen die in Zuid-Limburg werden geëvacueerd in verband met de wateroverlast mogen weer terug naar huis, behalve de inwoners van het centrum van Valkenburg. Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdag bekend.
Desondanks worden bewoners van twee straten in Geul (gemeente Meerssen) vrijdagochtend alsnog geëvacueerd, omdat het water van de Geul terugstroomt en overstroomt op de Westbroek en Oostbroek, aldus een woordvoerder van de regio. De Geul stroomt terug omdat het riviertje zijn water niet kwijt kan in de Maas vanwege de hoge waterstand van die rivier.
Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is ook het centrum van Valkenburg nog onveilig. Constructeurs van de gemeente en de brandweer moeten eerst alle gebouwen en wegen controleren. Ze kijken of de constructies van de bouwwerken veilig zijn. Pas als dat gebeurd is, kunnen de mensen weer terug naar huis, zei hij.
In totaal moesten duizenden mensen uit voorzorg hun huis uit. Onder hen waren ook bewoners van zorgcentra in Valkenburg. De meeste mensen vonden zelf onderdak, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Anderen brachten de nacht door in hotels of in opvangcentra. Zo sliepen sommige bewoners van zorgcentrum Oosterbeemd in een cultureel centrum in Voerendaal, vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis. "Het gaat vooral om bewoners van aanleunwoningen. Zij zijn aardig zelfredzaam."
De geëvacueerden maakten gebruik van veldbedden die het Rode Kruis had neergezet. "Je merkt dat mensen nu pas beginnen te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Ze zijn nog aan het bekomen van de schrik", schetst de woordvoerster na een bezoek aan het centrum. De belangrijkste vraag voor deze mensen is wanneer ze terug naar huis kunnen. Dat was vrijdagochtend nog niet voor iedereen duidelijk. Inmiddels heeft het Nationaal Rampenfonds Giro 777 opengesteld om geld in te zamelen voor slachtoffers van het hoge water in Limburg.
Inmiddels heeft Slachtofferhulp een speciaal nummer geopend (0900-0101) voor inwoners die hun verhaal kwijt willen of verlegen zitten om advies of bijstand, aldus de woordvoerder. Limburgers die vragen over wateroverlast hebben, kunnen een ander telefoonnummer bellen, 0800-1351.