Het aantal mensen in Nederland dat het apenpokkenvirus heeft opgelopen, is gestegen tot 95. Dat zijn er 15 meer dan bij de vorige melding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en 35 meer dan precies een week geleden.
"Een groot deel van de mensen die positief testen zijn mannen die seks hebben met mannen", aldus het RIVM. In het buitenland zijn echter ook andere mensen besmet geraakt.
Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet. Hoe de verspreiding van de apenpokken precies plaatsvindt en welke risicogroepen dus moeten worden gewaarschuwd, wordt nog uitgezocht.
Het eerste Nederlandse geval van apenpokken werd op 20 mei vastgesteld. Het virus komt vooral voor in bepaalde delen van Afrika, maar gaat sinds enkele weken ook rond in Europa.
Onder de eerste apenpokkenpatiënten zijn mensen die op het homofetisjfestival Darklands in België zijn geweest. Dat werd van 4 tot en met 9 mei gehouden. De zogeheten incubatieperiode van apenpokken is 5 tot 21 dagen. Mensen die op het festival besmet zijn geraakt, konden eind mei dus nog de eerste klachten krijgen. Tot in juni kunnen er nog positieve testresultaten komen die terug te voeren zijn op dat festival. In de tussentijd kunnen ze anderen hebben besmet.
Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.