De eerste schooldag na een sluiting van acht weken lijkt soepel te zijn verlopen. Veel kinderen, ouders en leerkrachten zijn vooral blij dat de basisscholen weer open zijn. Anderen vinden het spannend. Grote problemen hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan.
"Het is een blije dag", zegt schoolbestuurder Ingrid Sluiter van de Eindhovense scholenkoepel SKPO. De 36 aangesloten basisscholen kunnen het onderwijs zonder moeilijkheden weer opstarten. Leerkrachten uit risicogroepen blijven vanuit huis werken, maar dat geeft geen problemen met de bezetting. "Gemiddeld gaat het om één leerkracht per school. Zij kunnen bijvoorbeeld het thuisonderwijs blijven verzorgen", aldus Sluiter. Daar blijft nog even behoefte aan, want schoolkinderen gaan in eerste instantie maar de helft van de tijd naar school.
Sectororganisatie PO-Raad laat weten dat de heropening "rustig lijkt te verlopen". Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft nog "geen bijzonderheden" te melden. Op de website van de vakbond zegt lerares Ellen Scholten uit Vaassen dat de sfeer vergelijkbaar is met eerste schooldagen. "Kinderen zijn vandaag heel braaf", zegt ze. "Ik verwacht dat dat in de loop van de week wel bij zal trekken."
Op sociale media wemelde het maandag van de berichten van ouders. Ze uitten hun blijdschap, maar ook zorgen. Voor velen is het even wennen aan de maatregelen die scholen hebben genomen om het risico op besmettingen zo klein mogelijk te houden. Ouders mogen het schoolplein en -gebouw niet in en moeten looproutes volgen. Veel scholen gebruiken meerdere deuren, zodat iedereen afstand houdt.
Met ouders die het niet aandurven om hun kind weer naar school te brengen, wordt coulant omgegaan. "Als mensen angst hebben, gaan scholen het gesprek aan. Dat moet absoluut niet met dwang gebeuren, maar in goed overleg", zegt de woordvoerder van de PO-Raad. Ook schoolbestuurder Sluiter wil ouders "niet het mes op de keel zetten". Als ouders het niet aandurven, gaan de scholen met ze in gesprek. "De vraag is dan: wat is ervoor nodig om je wel veilig te voelen? Discussies aangaan is zinloos. Ouders kunnen altijd zeggen dat een kind milde klachten heeft." Op de SKPO-scholen bleef ongeveer 5 procent van de kinderen thuis. Sluiter schat dat de helft echt ziek was of milde klachten had en dat van de andere helft de ouders het niet aandurfden.
Het zal voor iedereen even wennen zijn, zegt de woordvoerder van de PO-Raad. "Geef het even de tijd." Dat denkt ook de woordvoerster van de Rotterdamse onderwijskoepel BOOR. "Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met alle bijzondere maatregelen. Het is toch een soort proef", zegt ze.