Blokhuis: Vrijheid ongekend en ingrijpend ingeperkt

19 apr 2020, 13:48 Landelijk
blokhuis vrijheid ongekend en ingrijpend ingeperkt
ANP

Vanwege het coronavirus zijn "ongekende en ingrijpende maatregelen" genomen, waardoor "onze bewegingsvrijheid ernstig is beperkt. We hebben niet meer de vrijheid om te gaan en staan waar we willen". Maar een vergelijking met de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat niet op, want alle coronamaatregelen zijn wel democratisch tot stand gekomen.

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) zondag gezegd tijdens de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort. Het is zondag precies 75 jaar geleden dat de Duitsers het kamp overdroegen aan het Rode Kruis. In kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet.

Vanwege de coronamaatregelen kon de herdenking op het kampterrein niet doorgaan. Daarom is een film gemaakt die kijkers de indruk geeft dat ze naar een rechtstreeks verslag kijken. In werkelijkheid is het zondag stil op het terrein. Het programma is zondagmiddag op televisie en via internet uitgezonden.

"We voelen ons nu ook kwetsbaar. We hebben zorgen over gezondheid, werk, onderwijs en ouderen. Maar we kunnen wel al 75 jaar zeggen wat we willen en liefhebben wie we willen", aldus Blokhuis. Ook directeur Willemien Meershoek van Nationaal Monument Kamp Amersfoort sprak over "de moeilijke en onzekere tijd waarin we leven. Mensen hebben veel verdriet, maar iedereen heeft voldoende te eten, wordt niet gemarteld en niet gevangen achter prikkeldraad."

Volgens Blokhuis zijn de gevangenen in kamp Amersfoort blootgesteld aan "sadisme dat het verstand te boven gaat." Maar "streepjes licht" waren volgens hem bijvoorbeeld Amersfoorters, die de uitgemergelde kampbewoners af en toe brood wisten toe te stoppen. "Juist nu we ons leven niet kunnen leiden zoals we willen, moeten we ook naar elkaar omkijken. En ons afvragen hoe we voor een ander een streepje licht kunnen zijn", aldus de bewindsman.