Bonden klagen Staat aan over steun zorgverleners met long covid

17 jan 2023, 13:10 Landelijk
bonden klagen staat aan over steun zorgverleners met long covid
ANP
FNV en CNV slepen de overheid voor de rechter om financiële compensatie te eisen voor zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt zijn geraakt. "De overheid weigert tot op heden hulp te bieden om de urgente financiële nood die bij deze zorgmedewerkers is ontstaan, weg te nemen", stellen de vakbonden. Ze hebben de Staat daarom dinsdag gedagvaard.
De bonden eisen dat alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt zo snel mogelijk een voorschot krijgen van 22.839 euro. Dat bedrag is niet willekeurig gekozen: het is in lijn met financiële regelingen die eerder werden ingesteld voor mensen met andere beroepsziekten, zoals asbestkanker. FNV en CNV stellen dat de overheid onrechtmatig handelt en gaan in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag eisen dat de overheid binnen vier weken een instantie moet aanwijzen die de geëiste voorschotten gaat uitkeren. Een zittingsdatum is nog niet bekend.
Volgens de bonden zijn inmiddels ongeveer duizend zorgmedewerkers die tijdens de coronapandemie besmet raakten hun baan kwijtgeraakt. Ze verloren daardoor een deel van hun inkomsten. "Doordat ook de kosten voor hun revalidatietraject vaak maar tijdelijk vergoed worden, stoppen ze daarmee en is er nog minder zicht op herstel", voegen FNV en CNV eraan toe. Een deel van deze mensen is volgens hen nu aangewezen op de voedselbank, sommige mensen hebben hun huis moeten verkopen.
"FNV en CNV vinden dat de overheid niet alleen moreel, maar ook juridisch verplicht is deze zorgmedewerkers op korte termijn financieel tegemoet te komen", stellen de bonden. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV wijst erop dat zorgmedewerkers aan het begin van de pandemie moesten doorwerken, terwijl er een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes was. "Later bleek dat de Staat al voor de uitbraak herhaaldelijk was gewaarschuwd, maar te laat en niet voldoende maatregelen trof", aldus Jong.
Over compensatieregelingen worden nu al zo'n tweeënhalf jaar gesprekken gevoerd tussen het ministerie van Volksgezondheid en de bonden. Nog altijd is er geen eindresultaat, omdat over de voorwaarden geen overeenstemming werd bereikt. De bonden zijn het nu beu en gaan het daarom via de rechter proberen.