Branches draaien niet op voor schildersziekte

17 dec 2018, 16:41 Landelijk
branches draaien niet op voor schildersziekte
ANP
Werkgevers zijn niet van plan gezamenlijk schade te vergoeden voor de beroepsziekte OPS, die werknemers opliepen door te hoge blootstelling aan oplosmiddelen. De aandoening treft schilders, vandaar de bijnaam schildersziekte, maar ook drukkers, stoffeerders en autospuiters.
Uit een verkenning is gebleken dat brancheorganisaties om uiteenlopende redenen geen regeling voor een eenmalige compensatie willen. Sommige ondernemers hadden destijds hun zaken op orde en willen niet meebetalen. Ook bestaat de vrees dat er geen einde komt aan het aantal schadeclaims.
Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt de uitkomst zeer betreurenswaardig, ,,juist gezien het leed dat de slachtoffers treft''. Ze vindt echter niet dat de overheid nu maar kan bijspringen, zoals wordt voorgesteld. Volgens haar is het aan werkgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen.
OPS tast hersenen en het centrale zenuwstelsel aan met mogelijk ernstig geheugenverlies, hoofdpijn en/of depressies tot gevolg. Sinds begin deze eeuw gelden er strengere regels voor oplosmiddelen.