Bruins werkt aan maximale zittingstermijn omroepbestuurders

22 okt , 14:05 Landelijk
anp221024164 1
ANP
DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke omroep een maximale zittingstermijn krijgen, schrijft hij in een Kamerbrief. Onbegrensde zittingstermijnen dragen namelijk bij aan "machtsstructuren die schadelijk zijn voor de cultuur en integriteit" van publieke omroeporganisaties, motiveert de bewindsman in een Kamerbrief.
Het plan moet nog verder worden uitgewerkt. Wel maakt de minister via zijn woordvoerder duidelijk dat hij overweegt om de zittingstermijnen te beperken tot vier of vijf jaar. Het is nog niet duidelijk of deze termijnen mogen worden verlengd en - zo ja - hoe vaak. Bruins hint evenwel op twee termijnen. De minister noemt namelijk dat de Commissie Van Geel in een veelbesproken rapport heeft geadviseerd om het bij maximaal twee termijnen van vier jaar te laten.
Onbeperkte zittingstermijnen leiden tot 'bestuurlijk verval', haalt Bruins uit onderzoek. "Het kweekt dominante, krachtige bestuurders die iedereen in de organisatie overvleugelen en aan wie steeds minder intern tegenspel wordt geboden door het ontbreken van effectieve checks and balances."
In opspraak
Het is volgens de minister niet voldoende dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de omroepen een maximale zittingsduur van twee keer vijf jaar hebben afgesproken. Dit is namelijk geen bindende maatregel, benoemt Bruins, en bovendien houden omroepverenigingen zich hier niet aan.
De coalitiepartijen hebben afgesproken om de NPO te hervormen om deze "toekomstbestendig" te maken. Politiek Den Haag is daarvoor al warmgedraaid na zeer kritische rapporten van de eerdergenoemde commissie Van Geel over de toekomst van de NPO en van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag in de omroepwereld. Bruins is van plan om de maximale zittingstermijn mee te nemen bij deze grote hervorming.
De laatste tijd kwamen meerdere omroepbazen in opspraak. Zo werd Arnold Karskens anderhalve week geleden ontslagen als bestuursvoorzitter bij omroep Ongehoord Nederland (ON!), omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Karskens zei hierop aangifte te doen van smaad en laster. Voormalig hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL werd eerder eveneens beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het bericht dat hij terug zou keren als bestuurder nadat een niet-openbaar gemaakt rapport hem vrij zou pleiten leidde tot interne onrust, waarna het besluit toch werd teruggedraaid.