Buitenlandse media: nu al chaos na verkiezingen Nederland

27 nov 2023, 12:24 Landelijk
buitenlandse media nu al chaos na verkiezingen nederland
ANP

Het vertrek van PVV'er Gom van Strien als verkenner blijft ook buiten Nederland niet onopgemerkt. Media in andere Europese landen en de Verenigde Staten berichten over de "tegenslag" voor PVV-leider Geert Wilders.

Het Franse persbureau AFP kopt dat het "Nederlandse regeringsoverleg in chaos is gestort" door het vertrek van de verkenner, die in verband is gebracht met fraude. AFP schrijft dat leiders in Europa en de rest van de wereld op de voet volgen of Wilders en zijn PVV uiteindelijk een regering kunnen vormen.

De Belgische VRT schrijft dat Van Strien "de handdoek al in de ring" gooit voordat zijn zoektocht naar een coalitie kon beginnen. "PVV zal nu een nieuwe verkenner moeten aanstellen. Dat belooft geen eenvoudige opdracht te worden", concludeert de omroep, die stelt dat de ex-verkenner beschikte over "een palmares om "u" tegen te zeggen".

Het Duitse Tagesspiegel spreekt over een tegenslag bij de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. De krant legt uit dat het binnen het "sterk gefragmenteerde politieke systeem" in Nederland toch al lastig is om een coalitie rond te krijgen, omdat er vaak minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid.

Ook de Britse krant The Guardian en het Duitse DPA melden het vertrek van Van Strien als verkenner. Het Duitse persbureau spreekt over een "chaotische start" van de pogingen om na de verkiezingen een regering te vormen en bestempelt het vertrek van de verkenner als een tegenvaller voor Wilders.

Politico legt internationale lezers uit dat het in Nederland gebruikelijk is dat de grootste partij na verkiezingen het initiatief neemt bij de zoektocht naar coalitiepartners. Wilders had zijn partijgenoot Van Strien ingeschakeld als zijn "point man", schrijft de internationale nieuwssite.

De Financial Times stelt dat het vertrek van Van Strien "de pogingen van uiterst rechts vertraagt om een regering te vormen in Nederland". Als dat uiteindelijk niet lukt, moeten volgens de zakenkrant nieuwe verkiezingen worden gehouden. In dat geval blijft Mark Rutte voorlopig aan als waarnemend premier.