Inwoners en ondernemers in Valkenburg moeten ook zelf iets doen tegen wateroverlast. Dat zei burgemeester Daan Prevoo maandagavond op de regionale omroep L1. Hij zei dit na spoedoverleg over maatregelen op korte termijn. De gemeente overweegt trottoirbanden te verhogen en andere soortgelijke kleine maatregelen om instromen van water bij hoosbuien te voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dinsdag besluiten over de nieuwe aanpak van wateroverlast.
De afgelopen twee jaar is gebleken dat de wateroverlast in Valkenburg steeds op dezelfde plekken ontstaat. Dat betekent dat ook de inwoners iets moeten doen tegen die overlast, aldus Prevoo. "Dit is de nieuwe werkelijkheid", zei hij. "Binnen twee jaar is het water drie keer binnengelopen bij dezelfde mensen. De verzekeraars zeggen: je hoeft bij ons niet meer langs te komen."
Afgelopen vrijdag werden enkele delen van Valkenburg voor de tweede keer in korte tijd getroffen door wateroverlast. Eerder gebeurde dat op 22 juni dit jaar. Het gaat daarbij om wateroverlast in de Grote Straat, Neerhem, het Berkelplein en het centrum, waar het water woningen en parkeergarages binnenliep. In juli 2021 werd het centrum van Valkenburg onder water gezet, en ontstond er grote schade voor inwoners en ondernemers.
Prevoo wees op de snelle klimaatverandering. "We worden ingehaald door de nieuwe werkelijkheid", zei hij. "Kijk maar naar Zwitserland, Slovenië, Noord-Italië en Zuid-Duitsland. We moeten samen komen tot een nieuwe aanpak. Dat is de werkelijkheid waarmee we moeten leven."
"Iedereen moet gaan versnellen. Op korte termijn willen we toestemming van het waterschap om overtollig water versneld af te voeren naar de Geul. Daarvoor moeten we een gat in de kademuur maken."
Prevoo zei verder dat criminelen misbruik maken van de nood onder mensen, met name slachtoffers van de watersnood twee jaar geleden. Ze zouden onder meer horeca-ondernemers in de binnenstad die forse schade opliepen door de overstromingen in 2021, financiële "hulp" aanbieden. "Ik heb die signalen doorgegeven aan het Openbaar Ministerie en de minister", zei hij. "Criminelen maken gebruik van mensen in financiële nood. Ze eisen daarvoor een tegenprestatie. Dat leidt tot vermenging van boven- en onderwereld." Om hoeveel gevallen het gaat, weet Prevoo niet. "Mensen die te lang op hun geld moeten wachten, zijn ten einde raad, en worden zo kwetsbaar."