Burgemeesters vinden dat blokkades en dumpingen grens overgaan

06 feb , 15:54 Landelijk
burgemeesters vinden dat blokkades en dumpingen grens overgaan
ANP
Het blokkeren van snelwegen en dumpen van afval op wegen gaat de grens van het demonstratierecht over, zeggen burgemeesters Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden) en Sander Schelberg (Hengelo). Fröhlich omschreef de boerenactie op X als "totaal onverantwoord". Op de A15 ontstond een ongeluk, vermoedelijk door rook van een brand door een boerenactie. Schelberg waarschuwt de mensen die onder meer hooibalen in brand staken.
Volgens Fröhlich is het recht van demonstreren "ongelofelijk sterk verankerd". Maar de grens ligt volgens de burgemeester bij het opwerpen van blokkades, het in brand steken van dingen of het oproepen tot geweld. "Dan ga je voorbij de grens van demonstreren in Nederland", zegt hij. "Dat gaat helemaal nergens over."
Ook volgens de burgemeester van Hengelo heeft het niets met demonstreren te maken als je "als dief in de nacht brandsticht en daarmee milieudelicten en misdrijven pleegt". Dinsdagochtend werden bij op- en afritten van de A1 bij Hengelo en Oldenzaal afval en asbest gedumpt en hooi in brand gezet.
Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn noemt "brandstichten, met ook nog eens asbesthoudend materiaal, in de nabijheid van een woonomgeving afschuwelijk". Bij Beekbergen waren hulpdiensten urenlang bezig om de resten van in brand gestoken asbest op te ruimen. Heerts: "Uit de vele verontwaardigde reacties blijft heel duidelijk: hiermee verspeel je alle begrip en draagvlak. Dit zijn gewoon strafbare feiten. En voor plegers van strafbare feiten geldt dat ze vervolgd moeten worden."
Volgens Schelberg heeft het Openbaar Ministerie voldoende aanleiding om tot vervolging over te gaan. Daarom hoeft Schelberg niet zelf aangifte te doen, maar "als dat toch nodig is, doe ik dat vandaag nog", zegt hij. "Wie dit leest, hoort of ziet, is gewaarschuwd: deze grens moet je niet overtreden."
Volgens Fröhlich kan zijn gemeente weinig maatregelen tegen acties nemen "want je weet niet wat er gebeurt en waar". "Wat mij betreft moeten we altijd in gesprek blijven. En aan boeren laten weten dat we er voor ze zijn en ze proberen te helpen."
De gemeente Vijfheerenlanden staat "in goed overleg" met de aanwezige boerenorganisaties uit de regio, zegt Fröhlich. "Ik begrijp dat boeren van zich willen laten horen, maar doe het op een fatsoenlijke manier."