Het Paard van Sinterklaas, een van de meest succesvolle Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar, is op dit moment niet meer te zien voor publiek. Producent Burny Bos wil niet dat de film nog wordt vertoond omdat er zwarte pieten in voorkomen. De titel is ook niet opgenomen in het programma van het festival Cinekid, dat komende week plaatsvindt en waar Bos de hoofdgast is.
Het Paard van Sinterklaas uit 2005 gaat over het Chinese meisje Winky Wong dat met haar ouders naar Nederland emigreert. Zij probeert onder meer te begrijpen wie Sinterklaas is, maar dat blijkt niet mee te vallen. De film trok in de Nederlandse bioscopen een half miljoen bezoekers, sleepte diverse internationale prijzen in de wacht en werd onder meer verkocht aan China.
"Het is heel jammer dat we toentertijd zwarte pieten in de film hebben gestopt", vindt Bos nu. "Daar hebben we niet goed over nagedacht. Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet." De NPO vertoont de film al niet meer sinds 2019, toen het officieel NPO-beleid werd om geen programma's meer te maken of uit te zenden met zwart geschminkte pieten. "Ik vind dat heel verstandig, deze film moet nu niet meer vertoond worden. Het is een rigoureus besluit, maar het enige juiste besluit."
Bos heeft nog wel onderzocht of de zwarte pieten in de film digitaal konden worden aangepast in roetveegpieten. Steven Spielberg deed iets soortgelijks met zijn meesterwerk E.T. en verving twintig jaar later digitaal de wapens voor walkietalkies. "Maar dat kost zoveel geld, dat zouden we nooit kunnen terugverdienen", excuseert Bos zich.
De 78-jarige filmproducent sluit niet uit dat Het Paard van Sinterklaas over twintig jaar weer wel vertoond mag worden, met een disclaimer ervoor die uitleg geeft over Zwarte Piet. "Ik kan mij voorstellen dat de film juist door de pieten van cultuur-historische waarde kan zijn: als een les dat we van ver gekomen zijn. Maar om dat nu te doen zou vooral een provocatie zijn voor mensen die terecht bezwaar maken tegen Zwarte Piet."