CDA-bestuur presenteert nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal

14 aug 2023, 4:09 Landelijk
cda bestuur presenteert nieuwe lijsttrekker henri bontenbal
ANP

Het CDA-bestuur draagt maandagmiddag Henri Bontenbal voor als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De verenigingsraad van de partij neemt meteen een besluit over deze voordracht. Als de verenigingsraad instemt, volgt het 40-jarige Tweede Kamerlid Wopke Hoekstra op, die een paar dagen na de val van het kabinet liet weten niet opnieuw lijsttrekker te willen worden.

Na de rommelig verlopen lijsttrekkersverkiezingen voor de Kamerverkiezing van 2021, besloot het CDA-bestuur dit keer één kandidaat voor te dragen. Maar ook dit scenario pakte verkeerd uit. De naam van Bontenbal lekte vrijdagmiddag via RTL uit.

Bontenbal en Kamerlid Derk Boswijk werden zeker de afgelopen dagen als favorieten gezien. De Utrechtse CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk werd eerder ook genoemd, maar die liet eind juli weten niet beschikbaar te zijn. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zou naar voren zijn geschoven. Uit onvrede over zijn mogelijke kandidatuur zegde voormalig staatssecretaris en partijprominent Mona Keijzer eind vorige week het CDA-lidmaatschap op.

Als de verenigingsraad met de bestuursvoordracht voor Bontenbal instemt en er zich geen tegenkandidaten melden, gaat het relatief nieuwe en jonge Kamerlid de lijst trekken voor de vervroegde Kamerverkiezingen van 22 november. Bontenbal zit sinds 2021, met tussenpozen, in de Kamer. Hij verving eerst Harry van der Molen en later (toen nog CDA-Kamerlid) Pieter Omtzigt toen zij met ziekteverlof waren.

Bontenbal moet proberen het verwachte verlies van de partij bij de verkiezingen zo klein mogelijk te houden. Het CDA heeft nu veertien zetels in de Tweede Kamer. In recente peilingen zou de partij blijven steken op vijf tot zes zetels.

De CDA'er woont in Rotterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Tegenkandidaten kunnen zich na maandag nog tien dagen melden. Zij moeten op voorhand steun hebben van een aantal provinciale en/of gemeentelijke partijafdelingen. Als er tegenkandidaten komen, kunnen de leden daar later digitaal over stemmen.