De staking in het streekvervoer op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen gaat vooralsnog gewoon door. Volgens FNV voelt het streekvervoerpersoneel zich "genegeerd door werkgevers en de overheid". CNV wil de stakingsdag op 15 maart alleen opschorten als werkgevers "serieus werk willen maken van een goed cao-resultaat". Beide bonden hebben wel overwogen de staking af te blazen na kritiek. Zo uitte onder meer de Oogvereniging eerder zorgen: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.
Zolang er geen stap vanuit werkgeversvereniging VWOV komt, "gaan alle eerder geplande acties door, dus ook die op verkiezingsdag", meldt CNV. Die bond meldde donderdag te overwegen om de geplande staking af te blazen. "De actiebereidheid is nog steeds enorm hoog, maar we zijn ook niet doof voor de vele geluiden, ook onder onze leden buiten het openbaar vervoer, om de verkiezingsdag te ontzien", lichtte CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi toen toe.
Daarop kwamen volgens Chikhi veel positieve reacties. "De wil om actie te voeren en door te zetten is zo sterk, dat we het omdraaien: we willen de acties wel opschorten, op voorwaarde dat we er voldoende vertrouwen in hebben dat we er met de werkgevers uit gaan komen. Niet eerder."
Naast de werkgevers wijst FNV ook naar de politiek. De leden van deze vakbond verzamelen zich dinsdag in Utrecht voor een landelijke manifestatie "om de politiek wakker te schudden", meldt de bond. "Stakers voelen zich genegeerd door werkgevers en de overheid. Zij willen van hen de echte wil zien om de structurele problemen in het streekvervoer op te willen lossen", betoogt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. Hij roept het kabinet en politici op om naar die bijeenkomst te komen. "We hopen dat nu de druk zo hoog is, partijen snel om tafel kunnen en de acties, ook op 15 maart, niet meer nodig zullen zijn", aldus Van der Gaag.
FNV vroeg de overheid eerder ook al in te grijpen in het langslepende cao-conflict in het streekvervoer. Volgens de bond zouden werknemers mede overwerkt zijn doordat vervoerders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt FNV hen mede verantwoordelijk.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) riep werkgevers en medewerkers in het streekvervoer eerder al op weer met elkaar om de tafel gaan en te stoppen met acties, "in het belang van de reiziger". Daarbij gaf zij aan het "moeilijk" te vinden dat ook op verkiezingsdag wordt gestaakt. "Staken is een belangrijk grondrecht, maar stemmen is dat zeer zeker ook." Zij vroeg de vakbonden dan ook "met klem" in ieder geval niet te staken op 15 maart.