Bij de securitycheck op Schiphol moet op de piekmomenten standaard marechaussee aanwezig zijn, vindt vakbond CNV Vakmensen. Ook moeten ‘s avonds meer beveiligingsploegen worden ingepland. De vakbond stelt bijzonder zorgwekkende signalen te krijgen van beveiligers. "Het is echt wachten op ongelukken", zegt onderhandelaar van CNV Vakmensen Erik Maas.
Volgens de bond lopen in de vertrekhallen de spanningen soms hoog op met grote aantallen passagiers die lang in de rij staan en hun vlucht willen halen. Maas zegt van beveiligers te horen dat dit vooral op sommige avonden tot gevaarlijke situaties kan leiden. "Er zijn vooral 's avonds te weinig beveiligingsteams ingepland, veel securitylanes sluiten rond 20.00 uur. Passagiers zien de beveiligers vertrekken, zijn bang dat ze hun vlucht missen en raken dan al snel verhit."
Maas pleit er daarom onder meer voor dat er in de avond meer ploegen worden ingepland die een wat latere diensttijd hebben. "Op de kritieke momenten, bijvoorbeeld bij het sluiten van lanes, moet de marechaussee standaard paraat staan om op te treden en te de-escaleren. En we willen dat er portofoons beschikbaar zijn om direct hulp in te roepen. Het gaat nu via te veel schakels."
Beveiligers spreken volgens Maas van levensgevaarlijke situaties, waarbij soms zoveel mensen tegelijk binnenkomen dat het uit de hand kan lopen en er zwaargewonden of erger zouden kunnen vallen. Ook wordt gesproken over huilende, schreeuwende, agressieve en vechtende passagiers, terwijl de marechaussee nergens te bekennen zou zijn. "De drukte is zorgwekkend, de enorm grote groepen mensen die voordringen, soms zelfs met elkaar op de vuist gaan. Er is totaal geen controle op of regulatie van die groepen. Als er één iemand gek wordt, doordraait of gaat rennen of duwen, kan het gigantisch uit de hand lopen", zo zou ook aan Maas zijn gemeld.
Het is de laatste tijd erg druk op Schiphol vanwege een personeelstekort. Afgelopen zondagavond moest de marechaussee ingrijpen tijdens een 'dreigende situatie' bij de beveiliging vanwege reizigers die hun vlucht dreigden te missen. Bij de beveiligingscontrole liepen enkele beveiligers weg vanwege een wisseling van het personeel, wat zorgde voor een 'heftige' reactie van wachtende reizigers, meldden Schiphol en de marechaussee later daarover.
Woensdag overleggen de vakbonden opnieuw met Schiphol over het personeelstekort en de arbeidsvoorwaarden.