Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht de komende nacht veel meer mensen in Ter Apel dan het aanmeldcentrum aankan. In een prognose op basis van de huidige instroomcijfers gaat de asielopvangorganisatie uit van 2300 asielzoekers, terwijl er plek is voor maximaal 2000 mensen. Een woordvoerder benadrukt dat het om een prognose gaat en dat het werkelijke aantal in de praktijk anders kan uitvallen, maar zegt nog niet te weten of er uiteindelijk voor iedereen plek zal zijn. "We laten hen in ieder geval niet buiten slapen, dat is altijd onze inzet."
De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel neemt al weken toe. Afgelopen weekend moesten meerdere asielzoekers de nacht op een matras of stoel doorbrengen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de Groningse plaats, omdat er in het asielzoekerscentrum geen bedden meer beschikbaar waren. Eerder deze maand gebeurde dat ook al.
"Het is continu schuiven", zegt de woordvoerder van het COA. Als zich te veel mensen melden in Ter Apel, wordt een deel ondergebracht in de IND-wachtruimte. Een ander deel wordt overgeplaatst naar noodopvanglocaties. Zo werd onlangs een groep van honderd alleenreizende minderjarigen naar een asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel overgebracht. Maar die noodopvanglocaties zijn ook steeds voller. "Op een gegeven moment is er geen ruimte meer", aldus de COA-woordvoerder. Of dat nu ook het geval is, kan hij nog niet zeggen.
Het COA is continu in gesprek over de asielopvang met het ministerie van Justitie en Veiligheid van staatssecretaris Eric van der Burg, die over asielzaken gaat. Hij heeft gemeenten en provincies meerdere keren opgeroepen om extra opvanglocaties te regelen. Op een aantal plekken is dat gebeurd, maar de druk op de asielopvang is nog altijd onverminderd hoog.
Naar aanleiding van die oproepen lopen nog "verschillende gesprekken", zegt de woordvoerder van Van der Burg. Eind mei waarschuwde de staatssecretaris in een brief "in het uiterste geval" asielzoekers "desnoods ongevraagd" in hotels onder te brengen. Mede gezien de lopende gesprekken is het moment niet daar om hiertoe nu over te gaan, zegt de woordvoerder. "Dat zou de bestuurlijke verhoudingen onder druk zetten."
"Het is geen besluit dat je lichtzinnig neemt", voegt ze daaraan toe. De gemeenten of provincies die daarmee worden 'overruled' "heb je straks weer nodig".
Via tijdelijke opvang van statushouders in doorstroomlocaties wordt gepoogd ruimte in azc's te krijgen. Ruim 16.000 statushouders wachten op een woning.