In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.
"Het is niet gelukt om het aantal mensen in Ter Apel onder de 2000 te houden. De extra opvang in 2e Exloërmond was beschikbaar, maar door storm Louis konden deze paviljoens gisteren niet ingezet worden", laat een woordvoerder van het COA weten. De tenten dienen als nachtopvang voor mensen die 's avonds laat aankomen en nog geregistreerd moeten worden.
Gebruikmaken van hotels om het maximumaantal niet te overschrijden is volgens het COA niet mogelijk, zegt de woordvoerder. "Als dat aan de hand was, hadden we het gedaan, maar die mensen komen 's avonds binnen. We weten de instroom niet van tevoren."
De opvangorganisatie zal dus voor de tweede achtereenvolgende dag een dwangsom van 15.000 euro moeten betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. "Het is vervelend, maar het is niet anders", zegt de woordvoerder. Het bedrag aan dwangsommen kent een maximum van 1,5 miljoen euro.
Vanaf april sluiten tien relatief grote opvanglocaties in Nederland, becijferde ANP op basis van data van het COA. Volgens het COA zijn "alle locaties die verdwijnen cruciaal", aldus de woordvoerder. "Als dat grote locaties zijn, spreekt het voor zich dat het cruciaal is. Maar je kunt niet zeggen welke er definitief sluiten, want gesprekken zijn nog gaande."
Volgens het COA "is er geen back-upplan, behalve dat er locaties bij moeten", aldus de woordvoerder. Het COA wacht tot gemeenten met locaties komen. "De langetermijnvisie is de spreidingswet, dat biedt ons perspectief. We moeten nu afwachten wat er uit de oproep aan gemeenten komt." Het COA kon nog niet zeggen of zich al meer gemeenten hebben gemeld voor extra opvanglocaties.