De coalitiepartijen maken zich vooralsnog weinig zorgen over het voortbestaan van het kabinet, nu de VVD Kamerlid Wybren van Haga uit de fractie heeft gezet.
"De meerderheid is sowieso heel krap", stelt D66-voorman Rob Jetten. Als Van Haga zijn zetel opeist en dus niet opstapt, heeft de coalitie 75 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Na de Eerste Kamerverkiezingen verloor de coalitie al haar meerderheid in de senaat.
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zou het "politiek fatsoenlijk" vinden als Van Haga zijn zetel teruggeeft aan de VVD. Mocht hij dat niet doen, dan verandert dat volgens de CU-leider niet veel. "Je bent pas weg als een meerderheid het vertrouwen in het kabinet opzegt. Dan heb je echt een probleem. We moesten toch al samenwerken met de oppositie. We zijn altijd op zoek naar breder draagvlak."
Wel zal het voor bewindslieden wellicht moeilijker worden om steun te vergaren voor plannen. Maar dat is volgens Segers misschien wel goed voor het debat.
Er verandert niet zoveel door het vertrek van Van Haga uit de VVD-fractie, meent CDA-voorman Pieter Heerma. De coalitie zoekt volgens hem al constant naar breed draagvlak voor haar voorstellen. "En daar verandert dit niet zoveel aan." Heerma zal er vannacht "niet slechter van slapen".
Oppositiepartij PvdA kreeg nauwelijks steun voor het verzoek om in de Kamer een debat te houden over de nieuwe politieke situatie. Slechts enkele andere oppositiepartijen wilden eveneens premier Mark Rutte naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg. PvdA-leider Lodewijk Asscher vergeleek de huidige toestand met een "cliffhanger", een spannende situatie waarbij de afloop ongewis is.