Er komen strengere duurzaamheidseisen waar de landbouwsector aan moet voldoen. Daar tegenover staat dat boeren een hogere marge overhouden. Dat staat in een conceptversie van het landbouwakkoord waar het kabinet onder meer met boeren over onderhandelt, bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws.
Het is nog niet bekend waar de hogere prijzen terechtkomen, maar bronnen zeggen dat deze niet alleen worden opgebracht door de consument. "De keten betaalt mee aan de hogere prijzen", aldus een ingewijde. Ook gaat het specifiek niet om nieuwe keurmerken, maar om één sectorbrede standaard waar de hele landbouw aan moet voldoen.
Ook gaan boeren meer doen aan natuurbeheer, in ruil voor een vergoeding. Hiermee wordt waardevermindering van landbouwgrond deels gecompenseerd.
Bronnen benadrukken wel dat het om een conceptversie van het akkoord gaat, waaraan mogelijk nog geschaafd wordt. Wat voor bedragen ermee gemoeid zijn, zeiden zij niet. Verder is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over mestbeheer of grondgebruik.
Woensdag wordt verwacht dat de onderhandelende partijen samen het concept presenteren. Daarna worden de plannen doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving, waarna de organisaties hun plannen voorleggen aan hun achterbannen.
Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wees de concepttekst vorige week af. Dat gebeurde na onderhandelingen aan de zogenoemde hoofdtafel van het landbouwakkoord. Flinke bijsturing was wat LTO betreft nodig. De organisatie wilde dinsdag niet reageren.
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), zegt in een eerste reactie zeer sceptisch te zijn over de plannen. "Waardedaling van de grond zie ik als een probleem. Als je voor 30.000 euro per hectare waardedaling hebt, dan moet er nogal heel wat compensatie komen", stelt de actievoerder. Zijn club was overigens niet betrokken bij de onderhandelingen over het landbouwakkoord.
FDF riep boeren eerder op om zich voor te bereiden op een nieuwe harde strijd met het kabinet uit onvrede over de plannen. "Ik denk dat we binnenkort weer aan de gang moeten met z'n allen. Prepare for battle", zei Van den Oever in een videoboodschap. FDF geeft al langer aan dat het kabinet geen enkel perspectief biedt voor boeren.
Agractie denkt niet dat dit concept bijdraagt aan het welzijn van de boeren, zegt een woordvoerder. "Zolang de consument voor de goedkoopste prijs blijft gaan en de overheid niet volledig wil meebetalen is er wat ons betreft geen duurzaam perspectief voor de boeren."