Alexander Pechtold gaat een veel minder lastig partijcongres tegemoet dan hij wellicht had verwacht. De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting beloofde zaterdag een van de twistappels te worden. Maar nu het kabinet heeft besloten de maatregel te 'heroverwegen' is de hete aardappel voorlopig van tafel.
Maar de dividendbelasting is niet het enige onderwerp op de agenda dat tot stevige discussies kan leiden. Zo is een deel van de D66-achterban niet blij met het stringente asielbeleid van het kabinet. Tijdens de formatie maakte de partij zich samen met de ChristenUnie sterk voor een ruimer kinderpardon, maar moest ze zich neerleggen bij de huidige situatie. CDA en VVD wilden juist van het kinderpardon af.
De kwestie stond de laatste tijd weer volop in de aandacht met alle ophef rond de Armeense kinderen Lili en Howick. Een motie van een aantal D66-leden die de partij opriep ervoor te zorgen dat ,,gewortelde kinderen niet worden uitgezet'', haalde de uiteindelijke lijst om procedurele redenen niet.
Een aantal leden wil de reputatie van de partij die bestuurlijke vernieuwing nastreeft nieuw leven inblazen. Op de lijst waarover wordt gestemd staan vijftien voorstellen om de burger meer direct te betrekken bij de landelijke en lokale politiek.
Naast het officiële programma wordt er ook al maanden gespeculeerd over een ander onderwerp: de houdbaarheidsdatum van de partijleider. Pechtold leidt zijn fractie al sinds 2006, en de geruchten over zijn vertrek worden de laatste tijd steeds luider. Mogelijk grijpt hij het congres aan om zijn afscheid van Den Haag aan te kondigen.