Corona-sneltest TNO is betrouwbaar, blijkt uit praktijkproef

15 okt 2020, 6:16 Landelijk
corona sneltest tno is betrouwbaar blijkt uit praktijkproef
ANP
De snelle coronatest die TNO heeft ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid is net zo betrouwbaar als de standaard gebruikte PCR-test. Een praktijkproef met deze sneltest, de afgelopen twee weken in Amsterdam, laat zien dat de uitslag hiervan voor 99 procent overeenkomt met de PCR-test, zo meldt de onderzoeksorganisatie.
TNO en de GGD Amsterdam voerden de proef samen uit vanuit een pop-uplaboratorium bij de teststraat in de RAI. Aan mensen die zich daar lieten testen werd gevraagd of ze ook een monster wilden afstaan voor deze proef, zodat de uitslagen daarvan konden worden vergeleken. Zo werden bijna negenhonderd monsters verkregen.
Uit de vergelijking kwam naar voren dat het percentage terecht positieve uitslagen en het percentage terecht negatieve uitslagen overeenkwamen met de uitslagen van de PCR-test. "De test voldoet daarmee aan de gestelde criteria betreffende betrouwbaarheid", concludeert de GGD Amsterdam. TNO voegt eraan toe dat nu niets meer in de weg staat van verdere invoering.
De test van TNO, ook wel LAMP-test (Loop mediAted isotherMal amPlification) genoemd, geeft binnen drie kwartier tot een uur een uitslag. Bij de PCR-test is dat 24 tot 48 uur. Volgens bedenker Bart Keijser, microbioloog bij TNO, is zijn methode niet alleen sneller, maar ook simpeler en goedkoper dan de PCR-test. Ook zijn de benodigde grondstoffen goed beschikbaar. Keijser presenteert de resultaten van de praktijkproef samen met TNO-topman Paul de Krom deze donderdag aan minister Hugo de Jonge.
Volgens de onderzoeksorganisatie betekent een betrouwbare klaar-terwijl-u-wacht-test als deze dat betrokkenen bij een negatieve uitslag meteen weer aan het werk kunnen en niet onnodig lang hoeven te wachten. Wordt de test breed beschikbaar als uitbreiding van de totale testcapaciteit, dan loopt de wachttijd voor iedereen terug, aldus TNO.