Het kost gemiddeld iets meer dan 10.000 euro per jaar aan belastinggeld om een middelbare scholier les te geven. Voor een kind op de basisschool kost een schooljaar ongeveer 8000 euro. Dat geld gaat onder meer naar het salaris van leerkrachten, het onderhoud van de schoolgebouwen en het lesmateriaal. Dat heeft het Centraal Planbureau uitgerekend.
Per leerling kost speciaal onderwijs het meeste geld. Voor een lesjaar in het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs wordt bijna 23.000 euro per scholier uitgegeven.
De overheid geeft jaarlijks ongeveer 35 miljard euro uit aan onderwijs. Het is een van de grootste posten op de begroting van het Rijk en gemeenten. Alleen aan zorg en sociale zekerheid geeft de overheid nog meer geld uit.
Volgens de onderzoekers levert onderwijs aan 0- tot 25-jarigen het meeste geld op. "Hoe jonger het kind, hoe hoger de opbrengsten", was de stelregel, maar investeringen bij 10- tot 15-jarigen leveren op den duur ook veel op, stelt het CPB. Deze kinderen zitten in de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Door een goede opleiding krijgen ze later een hoger salaris, waardoor er via de belastingen meer geld terugkomt in de schatkist.