De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

27 sep 2023, 19:45 Landelijk
de jonge huurder is ondanks verhoging onder de streep beter af
ANP
Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.
De maximale huurverhoging is gekoppeld aan hoe snel de gemiddelde cao-lonen stijgen. Die lonen stijgen nu hard, als antwoord op de hoge inflatie. Maar daardoor kan dus ook de maximale huurprijs ongekend snel oplopen. Het zou gaan om de hoogste huurstijging in tientallen jaren.
Maar volgens De Jonge voelt de huurder die pijn niet zozeer. De maximale huurverhoging is immers altijd een half procent lager dan de loonontwikkeling, waardoor hogere salarissen niet gelijk opgegeten worden door de meestijgende huren. Bovendien wordt niet alleen de huur aangepast aan de inflatie, maar ook de huurtoeslag wordt geïndexeerd. Daarbovenop trekt het kabinet nog geld uit voor een hogere huurtoeslag. Die stijgt met maximaal 416 euro per jaar.
Bovenal is de huurverhoging nodig omdat corporaties de afgelopen jaren weinig extra huur hebben gevraagd. De verhoging vindt De Jonge dan ook "verantwoord", omdat corporaties anders niet genoeg geld hebben om nieuwe woningen te bouwen of te verduurzamen.
SP-Kamerlid Sandra Beckerman is het niet eens met de voorgenomen huurstijging en wil dat de sociale huurprijzen alsnog worden bevroren. Zij komt binnenkort met een voorstel daartoe.