Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) advies vragen over het vaker testen van basisschoolleerlingen. Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge woensdag. Aanleiding daarvoor is de uitbraak met de zogeheten 'Britse variant' op een basisschool in Bergschenhoek. De minister zei al toe het advies over te nemen als het er is.
Dat het virus rondgaat onder leerlingen, is volgens de minister zorgelijk. "Eerder leek dat geen grote bron van verspreiding te zijn, met dit cluster is dat wel het geval." Wat dit betekent voor het mogelijk eerder openen van de basisscholen, maakt het kabinet donderdag bekend. Ze zouden tot 18 januari gesloten blijven, maar de Tweede Kamer heeft premier Mark Rutte opgeroepen te kijken of dat voor basisscholen niet al eerder kan.
Kinderen tot en met zes jaar hoeven bij klachten in principe niet getest te worden. Oudere kinderen tot twaalf jaar mogen wel getest worden, maar voor hen geldt alleen een dringend advies als ze ook koorts hebben of benauwd zijn.
Volgens De Jonge is een "serieus aantal" besmettingen met de 'Britse variant' van het coronavirus gevonden op de school. Daarmee suggereert hij dat het er meer zijn dan de vijf die eerder werden gemeld, maar daar wil hij nog niets over zeggen omdat er nog een onderzoek loopt. Hij hoopt daar volgende week meer over te zeggen.
De 'Britse variant' van het coronavirus is voor zover nu bekend niet schadelijker, maar wel besmettelijker. Zeker elf Nederlanders hebben dit virus opgelopen.