Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad gevraagd om zijn eigen adviezen over de boostercampagne onder de loep te nemen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
De adviezen van de Gezondheidsraad zijn een belangrijke leidraad voor het kabinet, en worden vaak gevolgd. De raad adviseerde in september om voorbereidingen te treffen voor een boostercampagne, maar kwam pas vorige maand met het advies om te beginnen de boosterprikken te zetten.
De Jonge heeft gevraagd "te reflecteren op de opeenvolgende adviezen over boostervaccinatie, zowel procesmatig als inhoudelijk". Daarbij vraagt hij specifiek te kijken naar een aantal Israëlische onderzoeken naar het effect van een boosterprik "en te reflecteren op de vraag of op basis van deze Israëlische studies destijds tot een andere afweging gekomen had kunnen of moeten worden met betrekking tot de timing van de boostercampagne".
Op de trage start van de Nederlandse boostercampagne was in de Kamer veel kritiek. In eerste instantie zou het tot maart 2022 duren voordat iedereen de kans zou hebben gekregen een derde prik te halen.
De Jonge kondigde dinsdag op de persconferentie een versnelling in de campagne aan. Uiterlijk in de tweede helft van januari moet nu elke volwassene een prik kunnen krijgen. Dat komt neer op een tempo van twee miljoen prikken per week. Op de top van de vaccinatiecampagne dit jaar werden er een miljoen prikken per week gezet.
De GGD en het RIVM konden dinsdag nog niet zeggen hoe deze versnelling vorm zal krijgen.