Het weren van ongevaccineerden uit bijvoorbeeld de horeca is een moeilijke en ingrijpende maatregel, erkent zorgminister Hugo de Jonge. Maar zonder deze vrijheidsbeperking zijn deze winter "vaker lockdownachtige maatregelen nodig" tegen het coronavirus, waarschuwt hij.
Het demissionaire kabinet wil eind deze week met een wetsvoorstel komen voor een zogenoemd 2G-beleid. Dat houdt in dat alleen wie gevaccineerd of genezen is nog terecht kan op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs verplicht is. Nu kan dat ook nog met een negatieve coronatestuitslag (3G).
In de Tweede Kamer is steun voor zo'n aangescherpt beleid allesbehalve vanzelfsprekend. Ook sommige partijen die tot het 'redelijke midden' worden gerekend, twijfelen hardop of deze mate van uitsluiting van mensen die zich niet hebben laten vaccineren wel proportioneel is.
De Jonge spreekt van "een levensgroot dilemma", en begrijpt dat er partijen zijn die dat onderscheid liever niet maken. "Maar dat is geen gratis keuze", waarschuwt hij. "Het is dit, of vaker dicht. Ik kan me ook voorstellen dat gevaccineerden en ondernemers dan zeggen: nu wordt mijn vrijheid ingeperkt op een manier die helemaal niet hoeft."
De Jonge benadrukt dat 2G alleen verplicht zal zijn op plekken waar het risico op besmetting hoog is. Door daar alleen mensen toe te laten die beschermd zijn door een vaccin of een eerder doorgemaakte infectie, wil het kabinet voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Elders krijgen ondernemers zelf de keuze of mensen ook na een test welkom zijn.